Overgang & Opvliegers

Tijdens de overgang is het extra belangrijk om te letten op je voeding en lifestyle. De menstruatie valt weg, en daarmee een manier van je lichaam om afvalstoffen kwijt te kunnen raken. Gelukkig went je lichaam daaraan, maar dat neemt even tijd. Ook de lever heeft het drukker door alle veranderingen in je lichaam.

Ying en yang in de overgang

We leven in een maatschappij die erg Yang is: alles moet sneller, groter, beter, actiever zijn dan de rest. We willen alles volgen, niets missen via sociale media. We raken vaker gestresst, overwerkt, of putten ons uit tot aan een burn-out. We gaan door totdat ons Yang op is. Wat rest is Yin.
Yin zijn alle vloeistoffen in het lichaam voor het bevochtigen, voeden en koelen van het fysieke lichaam. Yin ondersteunt de gewrichten, de wervelkolom, het vult de spieren en huid, het maakt onderdeel uit van bloed, het is de verkoelende factor voor de hersenen en laat ons in kleine hoeveelheden zweten om onze temperatuur ter reguleren. Hoewel langzaam en subtiel, houdt het Yin ons in balans en stabiel.

Yin tekort komt dan ook vaak voor: zeker in de overgangsjaren. Door het tekort aan Yin kan Yang zich extremer manifesteren. Je merkt dat door bijvoorbeeld: opvliegers, hartkloppingen, weinig tot geen menstruatie, slecht slapen, alle droogteverschijnselen (huid, haar, ogen), depressie, nachtzweet, levendige dromen of nachtmerries, onrustgevoelens, duizeligheid, migraine en nog tal van andere klachten.

Hoe kun je je Yin weer voeden? 

Hoe zorg je zelf dat je Yin weer voedt?: onder andere: door voldoende slaap, ontspanning, onthaasten.. Zorg voor een voldoende vochtinname. Onderstaande Chinese kruidenformule bevat kruiden die specifiek het Yin weer voeden, + daarnaast een koelend effect hebben en zodoende een mooie begeleiding zijn bij opvliegers en alle andere overgangsklachten.

Naast de Chinese kruiden ondersteuning en life style aanpassingen zoals zorgen voor voldoende rust, kun je ook veel goeds voor je hormoonbalans doen met voeding. Onder de productren lees je over dat alles meer informatie.


De oplossing bij opvliegers en wisselende stemmingen tijdens de overgang. Chandra sita bestaat uit een combinatie van meer dan 30 kruiden en wordt al eeuwen lang in India en Nepal gebruikt. Door de vele kruiden ontstaat een unieke samenstelling die ook de warmte sensaties reguleert. Inhoud: 60 capsules


Chandra Sita

dé oplossing bij opvliegers en wisselende stemmingen tijdens de overgang.

Chandra sita bestaat uit een combinatie van meer dan 30 kruiden en wordt al eeuwen lang in India en Nepal gebruikt. Door de vele kruiden ontstaat een unieke samenstelling die de warmte sensaties reguleert. Chandra sita herstelt de balans.

Wil je verder zoeken? 

Geeft het onvoldoende resultaat dan kun je verder gaan zoeken naar de oorzaak: er zijn testen om je oestrogeen metabolisme te checken en om de vrouwelijke hormonen oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA te meten. Meer info vindt je hier

Voedingstips

 Voedingstoffen die vooral belangrijk zijn in de overgang zijn vitamine D, C en alle vitaminen B soorten, zink, selenium en magnesium. Magnesium (verse noten, bladgroenten, broccoli, zaden, grapefruit) is een mineraal die heel belangrijk is (o.a. bij de methylering) bij het optimaliseren van de hormoon balans.                                                                                                                                  (Tekst bron natuur diëtisten: )

Gebruik de juiste verhouding omega 2, 3, 6 en 9 vetzuren. Bij gevoelige borsten en bij weefsel veranderingen (cysten) gaat het accent naar lijnzaad-, walnoot- olie en visolie.

De lever moet ondersteund worden in zijn verwerking van schadelijke hormoonafvoer (17 beta-estradiol en estronsulfaat). Neem lever voedende voedingsmiddelen. Zoals verse groenten, fruit, peulvruchten, avocado en zwavel houdende aminozuren (ei, vis, kip, kalkoen).
De leverontgiftings ’fabrieken’ (o.a. sulfatie, glucoronidatie, methylering) moeten goed gevoed worden om hormonen goed te kunnen afvoeren. Voor bijvoorbeeld een goede methylering is o.a. nodig; vitamine B2, B6, B12, foliumzuur, trimethylglycine(TMG) en magnesium. Werkt de lever onvoldoende dan worden er weefselveranderingen waargenomen (poliepen, wratten, eczeem, slijmvliesproblemen, PAP III, vetbulten).

De activiteit van een speciaal enzym (beta-glucoronidase) moet afgeremd worden om te voorkomen dat schadelijke oestrogenen weer worden opgenomen. Dit enzym breekt weer gal af, waarin gebonden schadelijk gebonden oestrogenen zitten. Als gevolg daarvan worden de schadelijke oestrogenen weer opgenomen en komen opnieuw in de circulatie. De productie van dit speciale enzym wordt o.a. afgeremd door; vezels (uit granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zeewieren) en probiotica. Een goede darmflora is dus van belang.
Chronische ontstekingen geven verhoogde immunoglobulinen en kunnen met o.a. antioxidanten en geelwortel gereguleerd worden. Chronische ontstekingen geven PH veranderingen en dit heeft grote invloed op de (vaginale) slijmvlieskwaliteit.

De aromatase (cytochroom P-450 enzym in de lever, zit ook in vetcellen en borstweefsel) is een zeer belangrijk regulerend enzym voor de biosynthese van oestrogeen. Bij een niet optimaal verlopend proces kunnen gevoelige borsten, knobbels, cysten het gevolg zijn. De lijnzaadlignanen die in lijnzaad zitten, de flavonoide chrysine (druiven)en resveratrol (rode druiven) hebben hier positieve invloed op..
Invloed uitoefenen op de oestrogeenreceptor is ook nog een belangrijke maatregel in het al lange rijtje van mogelijkheden. Isoflavonen (genisteine, diadzeine uit soja, kuzu, rode klaver), lignanen uit lijnzaad en indol-3- carbinol uit broccoli, zijn hierbij belangrijk. Phyto-oestrogenen bezetten de oestrogeen receptor zodat de schadelijke oestrogenen niet kunnen aanhaken. Daarnaast verhogen ze de SHBG ((sex hormoon bindend globuline) spiegels in het bloed , waardoor minder vrije hormonen zoals oestrogenen beschikbaar zijn voor de weefsels.
17 beta-hydroxysteroid-dehydrogenasen is een enzymfamilie die ook helpt bij het tot stand komen van de daling van de schadelijke oestrogeen 17 besta-estradiol. Lijnzaadlignanen helpen ook hier weer bij. Lijnzaadolie die op een bijzondere manier geperst is (koudpersing van maximaal 35 graden) niet geraffineerd is en van biologische teelt is rijk aan het essentiėle omega 3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Door de bijzondere bereiding van deze olie is een deel van het celwandmateriaal van de zaadhuid met de daarin aanwezige vezels niet verloren gegaan, waardoor de lijnzaadolie relatief hoog is aan lignanen-gehalte (fytosterolen). Doordat deze olie niet verhit is en ongeraffineerd is zijn ook andere voor de vrouw waardevolle stoffen zoals vitamine E en carotenoļden behouden gebleven.

Neem minder van het vetzuur linolzuur en meer omega 3 vetzuren. Vermijdt transvetzuren (gebakken vetten, snacks).
Voorkom een overmatige insuline productie (insuline pieken) door suikervrij te eten en voeding met een lage glycemische loading te nemen. Insuline pieken zorgen voor een SHBG verlaging en een oestrogeen verhoging (via het vetweefsel en de aromatase weg). Neem geen alcohol, want die heeft ook effect op de insulineproductie (geeft insulinepieken met als gevolg honger/trek, eetbuien en overgewicht).
Quercitine (een bioflavonoid) is een voedingsstof die ook bij het oestrogenen metabolisme een belangrijke rol speelt (remming van oestronsulfatase met als resultaat een antioestrogeen effect). Het komt vooral voor in: uien, appels, rode druiven, tomaten, bonen, cranberry’s, appels en rode kool.

Ter preventie van borstkanker is een zeer duidelijke groeiremmende werking van vitamine D vastgesteld. Vitamine D bevorderd namelijk de expressie van het BRCA-1-gen. Bij minder expressie van dit gen is een kans op borstkanker hoger.Laat dus je vitamine D testen! En ga het daarna aanvullen in een gepaste dosering die past bij je uitslag.
Isothiocyanten zijn stoffen (zwavelverbindingen) die eveneens belangrijk zijn in de hormoonhuishouding. (ook antikanker eigenschappen hebben). De belangrijkste bronnen zijn; broccoli, koolsoorten, waterkers.