8 tips voor een gezonde vagina8 TIPS VOOR EEN GEZONDE VAGINA

 

Tip 1 Voeding

Niet doen: Koffie en alcohol kun je beter zeer matigen: deze zorgen voor een negatieve vochtbalans en kunnen zo het vaginale milieu uit balans brengen. Vruchtensappen, alcohol en frisdranken bevatten veel suiker. Suiker maakt het lichaam ontstekingsgevoelig en haalt de weerstand van de slijmvliezen omlaag. Ook het eten van veel zetmeelrijke voeding zoals brood, pasta, koekjes, bananen kan onrustige slijmvliezen geven.

Wel doen: Ruim groente eten en voldoende fruit en eiwitten! Vooral groenten bevatten prebiotische stoffen: dat zijn vezels die de gunstige darmbacteriën voeden. Aangezien de darmslijmvliezen en de vaginale slijmvliezen veel met elkaar communiceren via deze bacteriën, kun je je vaginale flora door het eten van veel groente optimaal positief beïnvloeden.
Voldoende drinken is voor alle slijmvliezen een must. Water en kruiden thee zijn daarbij favorieten.

Tip 2: Hygiëne

Met water wassen en dus geen zeep gebruiken. Zeep verstoort de huidweerstand en de zuurtegraad en geeft zo weer aanleiding tot disbalans van de flora. Ook het spoelen van de vag8 tips voor een gezonde vaginaina wordt afgeraden.

Ondergoed van katoen is aan te raden boven synthetisch ondergoed, omdat dit de flora gemakkelijk verstoren kan. Te strakke kleding kan ook aanleiding geven tot verstoringen.

Sperma en speeksel beïnvloeden de zuurtegraad van de vagina. Heb je dus snel last van vaginale disbalans houdt daar dan rekening mee voor, tijdens en na seksueel contact.

Tips: start schoon, eindig schoon: Vermijd speeksel – vagina contact bij floraproblemen en ga na het vrijen altijd even plassen. Dit spoelt bacteriën en zuurtegraad verstorend sperma weg en kan een blaasontsteking voorkomen. Hoewel een schimmelinfectie bij de man weinig klachten geeft, kun je elkaar wel steeds weer herbesmetten: laat dus ook je partner behandelen als je zelf problemen hebt!

Tip 3: Inlegkruisjes

Inlegkruisjes zouden liever nooit en anders alleen incidenteel gebruikt hoeven worden. Het dagelijks gebruik geeft grote kans op irritatie, infectie en zodoende een vicieuze cirkel van oorzaak en gevolg.
Voorkom te lang achtergebleven menstruatiebloed: bijvoorbeeld door het te lang inhouden van tampons (hele nacht) of het niet voldoende wisselen van maandverband.

Tip 4: Verminder stress en vermoeidheid

Stress en vermoeidheid maken het lichaam vatbaar voor verstoringen en ontstekingen en kunnen het vaginale milieu ook nadelig beïnvloeden.

Tip 5: Pak darmproblemen / buikklachten / spastische darm aan

De darmflora communiceert (via de afgifte van boodschapperstoffen) met de darmwand en met de andere slijmvliezen in het lichaam: ook met de vagina dus! Heb je regelmatig last van vaginale schimmelinfecties, dan is de darmflora vaak ook uit balans. Een candida in de darm of bacteriële overgroei kan vaginale onrust eindeloos in stand houden. Een basistest darmflora geeft dan duidelijkheid.

Tip 6: Verdunde appelazijn

Rond de vagina deppen met verdunde appelazijn geeft schimmels minder kans en zorgt voor een natuurlijk licht zuur milieu. Bij regelmatig voorkomen van schimmels infecties kan je partner zich hiermee ook preventief behandelend. Het verminderd ook jeuk en irritatie.

Tip 7:  Knoflook tampon

Pel een teen knoflook en maak er een draadje aan met naald en draad: breng deze in de vagina en laat het 1 uur of een hele nacht zitten: bij irritatie meteen uithalen. Knoflook bezit krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen en is het meest breed-spectrum van alle anti-microbiële stoffen die bekend zijn. Steun ook het gezonde bacteriële vaginale evenwicht door de knoflook tampon te combineren met vaginale probiotica.

Tip 8: Vrouwen wrijfzitbad

Deze waterbehandeling heeft een sterke detox werking. Dat komt omdat je door het herhalen van de koude prikkel op een zeer zenuwrijk gebied, het hele lichaam aanspoort in betere conditie te komen. De doorbloeding van alle onderbuikorganen gaat verbeteren en hormonale klachten zullen verminderen.

  • Plaats een teil met koud water in het toilet
  • Klap de zitbril erover
  • Neem een spons of doek en plens achterelkaar koud water over de genitaliën. Hoe koud? Zodat je het net hebben kunt. Start met lauw water en werk naar kouder toe
  • Hoe vaak? 1 a 7 x per week al naargelang de situatie
  • Duur: ongeveer 15 minuten
  • Je kunt ondertussen een boekje lezen
  • Zorg dat je warme sokken aan hebt en eventueel een slappe warme kruik
  • Zorg dat je voeten goed bij de grond kunnen, neem anders een klein opstap krukje (of gebruik de hurkie).

Meld altijd je eventuele vaginale problemen bij je huisarts