COVID-19 Corona test

Heb jij corona gehad? Doe deze test en je weet meer. De corona test is een bloedtest ( de bepaling kan zowel uit capillair bloed (vingerprik) als uit veneus bloed (uit de arm) gedaan worden).  Er wordt gekeken of er IgM en / of IgG antistoffen tegen het COVID-19 corona virus gevormd zijn.

Raak je besmet dan zal je lichaam na ongeveer 5-6 dagen antistoffen gaan aanmaken. Deze antistoffen noem je IgM antistoffen.

Ongeveer 2 weken na aanvang van klachten door besmetting met corona worden IgG antistoffen gevormd.

Wil je weten of je corona hebt gehad dan test je dus het beste minimaal 2 weken na aanvang van je klachten. Liefst wacht je met testen  3 weken na aanvang van corona -achtige klachten.

Je krijgt een laboratorium testkit thuis gezonden met daarin:

  • een afname kitje voor capillair bloed (zelf thuis en dan verzenden naar laboratorium) OF
  • 1 serum buisje voor bloedafname. Bloedafname kan worden gedaan bij Praktijk NOA in Leiderdorp OF bij een regulier laboratorium (daar kunnen extra kosten voor in rekening gebracht worden). De testkit kan vervolgens zelf gepost worden. Afname altijd in het begin van de week. De uitslag ontvang je digitaal + advies.

 

Uitleg antistoffen:

IgM-antilichamen zijn de eerste immuunreactie van het lichaam als respons op virus-antigenen. IgM-antilichamen zijn voornamelijk aanwezig tijdens het vroege ziekteverloop en dienen als bewijs van een infectie met SARS-CoV-2 oftewel COVID-19. Een positieve IgM-antilichaam reactie kan gemiddeld ongeveer 7 dagen na het begin van ziekteverschijnselen verwacht worden.

IgG-antilichamen worden ook geproduceerd als reactie op het virus-antigeen en zijn gemiddeld 14-21 dagen na het begin van de symptomen aantoonbaar. Aanwezigheid van IgG-antilichamen spreekt voor een reeds doorgemaakte SARS-CoV-infectie en wordt volgens de huidige inzichten geassocieerd met  immuniteit tegen corona.

De IgM positieve uitslagen passen dus bij een acuut proces.  De IgG positieve uitslagen passen bij verworven immuniteit.

covid IgG IgM test COVID-19 (Corona) IgM / IgG  (naar de shop)

 

 

COVID Corona test IgM en IgG

BELANGRIJK: De antistoffentest is niet geschikt voor het detecteren van een actieve of her-infectie. Antistoffen worden op zijn vroegst pas 7-21 dagen na start symptomen van de infectie gevormd.
Voor het bevestigen van een infectie is een PCR analyse leidend ( keelslijm test).

De antistoftesten helpen bij:

  • Het identificeren van mensen die het coronavirus asymptomatisch doorgemaakt hebben;
  • Ziek zijn geweest en de symptomen geïnterpreteerd zijn als coronavirus, maar verder niet getest zijn met PCR.
  • Ziek zijn geweest en de symptomen geïnterpreteerd zijn als een andere ziekte en het toch een coronavirus infectie is geweest.

*Er zijn op dit moment diverse meningen over antistofvorming en immuniteit. We doen met deze testmethodes hier ook geen uitspraken over. Lees voor meer info het E-book sterk tegen Corona.