VOEDSELINTOLERANTIE

Voedselintolerantie | testenHeb je het idee dat na het eten van bepaalde voeding je klachten verergeren? Maar kun je er de vinger niet op leggen? Reageer je de ene keer wel op een bepaald voedingsmiddel en de andere keer weer niet? Wil je duidelijkheid of voedselintolerantie een rol speelt in je klachtenpatroon? Laat dan een IgG/IgG4 PRE-SCREENING uitvoeren.

Voedingsintoleranties (het niet kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen) komen vaak voor en kunnen op elke leeftijd ontstaan. Maar ze worden lang niet altijd opgespoord. Dit komt omdat de klachten niet altijd een voedingsprobleem doen vermoeden. Met deze test kan hierover diagnostische zekerheid worden verkregen.

Voedselintolerantie-reacties zijn de vertraagde of ook wel laat-stadium reacties op voeding. Je merkt het dan ook niet meteen. Een reactie kan wel 36 uur later plaatsvinden na het eten van het desbetreffende voedsel. Daarom is het ook zo lastig om er zelf achter te komen waar het nu aan ligt.

De pre-screening voor voedselintolerantie (IgG / IgG4-Pre-screening) is een zinvolle test bij:

  • Obesitas
  • Acne
  • Winderigheid/opgeblazen gevoel
  • Burn-out syndroom
  • Depressies
  • Diarree
  • Infecties
  • Huidaandoeningen
  • Hormonale stoornissen
  • Bovenbuikklachten
  • Constipatie
  • Hyperactiviteit/ ADHD
  • Chronische vermoeidheid/uitputting

 

De IgG/IgG4 Pre-screeningtest is ontwikkeld om:

  1. vast te stellen OF er sprake is van een voedingsintolerantie. En zo ja, om
  2. te onderzoeken of de intolerantiereacties van de patiënt vooral door ALLE IgG(totaal)-antilichamen worden veroorzaakt of ALLEEN door de IgG 4-antilichamen.

De pre-screening is een bloedtest. Deze kost € 49,95 (inclusief verwerkingskosten van het laboratorium en een advies). Of € 100,- voor de uitgebreidere prescreening, meer info zie hieronder. Je krijgt een testkit toegestuurd. Vervolgens moet je je bij een prikpunt in je omgeving laten prikken, daar kunnen kosten aan verbonden zijn. De testgegevens met het advies krijg je thuisgestuurd

 

De volgende zeven voedingsmiddelen worden getest in de Pre-screening:
aardappel, appel, caseïne, kippenei, kiwi, melk en tarwe. Zowel de gevormde hoeveelheid IgG-antilichamen als de  IgG4-antilichamen worden onderzocht. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n uitslag:

 

Deze persoon heeft dus vooral last van ei. Eliminatie van ei zal dus tot klachtenvermindering leiden.

Het kan ook zijn dat er geen noemenswaardige reacties uit de prescreening komen, alle waarden zijn dan onder de 3. Er is dan geen sprake van intolerantie. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat voeding dan geen rol speelt in jouw klachten.

De uitkomsten van het onderzoek worden in klassen weergegeven. Dit betekent:
-Klasse 0 t/m 2 (<3 groen) -> normale fysiologische reactie.
-Klasse 3 (3,5 – 17,5 geel) -> licht verhoogde reactie, vermijden van het voedingsmiddel voor 4 weken.
-Klasse 4 (17,5 – 50 oranje) -> sterk verhoogde reactie, vermijden van het voedingsmiddel voor 32   week   -Klasse 5 (>50 rood) -> zeer sterk verhoogde reactie, vermijden van het voedingsmiddel voor ten minste 1 jaar

De prescreening kan ook samen met de kleine KLEINE VOEDINGSSCREENING worden aangevraagd:
Deze screening is aanbevolen voor milde reacties en test de 24 meest voorkomende voedingsallergenen. Hierdoor is, in combinatie met de 7 voedingsmiddelen vanuit de Pre-screening, inzicht in de 31 meest voorkomende voedingsallergenen.
De volgende 24 voedingsmiddelen worden in de Voedingsscreening klein getest:
acaciahoning, banaan, kerriepoeder, spelt, erwten (groen), aardbei, pinda, haver, hazelnoten, eiwit (kip), kabeljauw, wortel, knoflook, gemengde peper, paprika, chilipeper, rijst, rund, rogge, schol, varken, sinaasappel, sojaboon en tomaat.

Mocht je NA de prescreening willen doortesten, dan kan dat binnen 3 weken nog ingezet worden met het bloed dat voor de prescreening werd afgenomen. Is er langere tijd overheen gegaan, dan moet er weer een testkitje verzonden worden en opnieuw bloed afgenomen. Onderstaande prijsopgave gaat ervan uit, dat het aanwezige bloed nog ingezet kan worden.

Bij een falende immuunrespons in de slijmvliezen (IgA) vindt een tweede afweerreactie plaats, ditmaal in het bloed. Dit is de IgG immuunrespons. Hoe hoger de blootstelling, hoe hoger deze respons. Naarmate de IgG respons langer voortduurt of groter is doorloopt het de “traptredes” van IgG1 naar 2, naar 3 en uiteindelijk naar IgG4. Doel van deze reactie is het voorkomen dat er een IgE gemedieerde reactie optreedt, wat dan een “echte” allergische reactie is. IgG beschermt dus het lichaam tegen allergenen, ter voorkoming van een IgE reactie.
De verwarring is nu dat IgG4 de laatste traptrede is naar een “echte” allergie, waarbij IgE wordt aangemaakt tegen deze allergenen.
Kortom, IgG4 beschermt het lichaam, maar het is absoluut niet de bedoeling dat IgG4 langdurig zal worden aangemaakt, omdat dan een IgE reactie zal optreden!

 

 Voedselintolerantie

IgG/IgG4 PRE-SCREENING

(inclusief verwerkingskosten van het laboratorium en een advies)

Na de test worden de testresultaten met een advies toegezonden. In het advies is opgenomen:

  • of er sprake is van intolerantie
  • en zo ja voor welke
  • of het verstandig is om een vervolgtest te doen en zo ja welke

Na een pre-screening met afwijkende (hoge) uitslag kan dus nog een vervolgonderzoek gekozen worden. Er zijn verschillende opties: zie daarvoor de volgende pagina.

 

opties VERVOLG-TESTEN na de prescreening : Screening  IgG of IgG4 op verschillende voedselgroepen

(inclusief verwerkingskosten van het laboratorium en een advies)