SOEP
Een van de grootste uitdagingen in het gezonder gaan eten is het eten van meer groente. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Een hele zak sperziebonen opeten om 4 ons groente naar binnen te krijgen, daar wordt niemand vrolijk van. Bovendien is het veel te eenzijdig. Een beter plan is het eten in verschillende gangen. Begin je de maaltijd met een salade en vervolg je deze met een bord soep dan ben je al een eind op weg. De derde gang kan dan bestaan uit wat normaal gesproken de avondmaaltijd wordt genoemd: een combinatie van groente met granen en/of eiwitten. Een kom soep kan overigens ook altijd als gezond tussendoortje.
Tip: kook grote pannen soep en vries deze in kleine porties in: zo heb je altijd wat paraat bij lekkere trek en gewone trek!
Waarom is soep gezond?
- Je kunt er heel veel groente in verstoppen: die heb je maar vast binnen!
- Het is gemakkelijk opneembaar.
- Het verwarmt en kalmeert de zenuwen van het maag- darm kanaal waardoor je vertering en opname beter kan verlopen.
- Je kunt aan je soep heilzame bestanddelen toevoegen die je niet zozeer proeft, maar waar je wel profijt van hebt!
Soep voor dummies
Fruit een ui en een teen knoflook in kokosolie of olijfolie, voeg water en een bouillonblokje zonder chemische toevoeging toe. Snij ondertussen je groente naar keuze en voeg deze toe. Laat dit 10 minuten koken. Kiep alles in je blender en klaar is Kees: een heerlijke egale voedzame soep. Natuurlijk kun je er nog kruiden aan toevoegen: proef en experimenteer! Op deze wijze kun je van vrijwel elke groente soep maken: bietensoep, broccolisoep, tomaten soep etc etc
Heilzame toevoegingen aan soep
- Om te beginnen kun je diverse groenten samen gaan voegen voor meer smaakexplosies. Zo combineert courgette met vrijwel elke groente.
- Neem eens een kijkje bij recepten van andere culturen. Zo ontdek je kruidencombinaties die je Hollandse soepje ineens een hele exotische smaak geven.
- Bovendien werken die kruiden vaak weer positief op je vertering: geelwortel bijvoorbeeld helpt de lever en de galstroom. Geelwortel zit ook in kerrie. Anijs zaad is verwarmend en ontkrampend evenals gember, karwijzaadpoeder en kummel.
- Zeewier bevat medicinale stoffen die gunstig zijn voor je darmslijmvlies. Vooral mensen met irritaties van de darm of ontstekingen in de darm reageren daar goed op. Bijvoorbeeld kombu, kuzu, wakame, arame, hijiki.
- Miso wordt gemaakt van gefermenteerde bonen of granen. Het is een pasta die je aan het einde kunt toevoegen daar het niet mag meekoken. Het is rijk aan probiotica: goed voor je darmflora dus. Er zijn vele soorten met ieder een andere smaak: hatcho miso: een krachtige miso die zich uitstekend leent voor misosoepen. Genmai miso: genmai betekent ‘bruine rijst’ en wordt met genmai koji en van ongepolijste rijst gemaakt. Genmai heeft een iets lichtere smaak dan miso die van geslepen rijst is gemaakt. Ideaal voor een lichte misosoep, evenals de Shiro miso: een witte, heldere miso die van rijst koji, sojabonen, rijst en zeezout wordt gemaakt. Mugi miso: is gemaakt met gerstkoji. Ligt qua smaak tussen de lichte genmai en de krachtige hatcho miso in. Zeer geschikt voor de Europese keuken, omdat de smaak het minst ‘ongewoon’ is. Lekker met wortelachtige groenten in een wintersoepje.
- Botten en graten, wat moet je daar nu mee zul je denken. Bouillon gemaakt van botten zoals oma dat vroeger deed, bevat glucosamine. Glucosamine is supergoed voor de opbouw van gezonde slijmvliezen. Het is dan ook een bestanddeel van de slijmlaag van het maag- darmkanaal. De kunst is vooral het langdurig laten trekken op een warmhoudplaatje, wel 8 uur. Wat kun je ervoor gebruiken? Vissengraten met kop, schenkel, mergpijpjes, soepkip, ossenstaart en de schalen van garnalen. Let op goede herkomst: liefst van de biologische slager. Je kunt de bouillon zo drinken als opkikkertje tussendoor. Of je gebruikt de bouillon als basis voor je groentesoep!
- Verder is soep bij uitstek geschikt om alle groente in te verstoppen die niet zo favoriet zijn: als je basis soep lekker is, dan proef je dat namelijk nauwelijks!