Nieren

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Werken je nieren niet goed genoeg? Dan ontstaat ophoping van steeds meer afvalstoffen. Je nieren voeren nog meer belangrijke taken uit: Ze zorgen ervoor dat de hoeveelheid water en zouten op het juiste peil blijft. Ze dragen ook bij aan sterke botten. En zorgen voor een juiste zuurgraad in je bloed. Daarnaast maken ze verschillende hormonen aan. Een van die hormonen stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Een ander hormoon speelt weer een rol bij het regelen van je bloeddruk.


Als je leverzuiveringen doet, zorg dan dat je een nier-reiniging van 20 dagen doet na iedere 3e leverzuivering. 

Nierzuivering tinctuur kuur voor wie de thee niet ziet zitten. Aanbevolen na elke 3e leverreiniging van Andreas Moritz. Ook kun je deze tinctuur innemen om de nierfunctie te ondersteunen

Dit kruid helpt obstructies in de gal- en levergangen, en in de nieren op te ruimen en af te voeren. Het kan helpen om je lever en galblaas voor te bereiden op een doeltreffender afvoer van stenen. Vooral als je verkalkte stenen in je galblaas hebt of je leverreiniging nog niet de gewenste resultaten heeft gegeven. Verkrijgbaar in tincturen, capsules en thee.

100% Pure quebra pedra blad, stam en wortel (phyllanthus niruri) kruidenthee: stenenvergruizer voor galstenen, nierstenen en nier-  leverreiniging (Andreas Moritz)


Nieren zuiveren het bloed

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Werken je nieren niet goed genoeg? Dan ontstaat ophoping van steeds meer afvalstoffen.
Je nieren voeren nog meer belangrijke taken uit. Ze zorgen ervoor dat de hoeveelheid water en zouten op het juiste peil blijft. Ze dragen ook bij aan sterke botten. En zorgen voor een juiste zuurgraad in je bloed. Daarnaast maken ze verschillende hormonen aan. Een van die hormonen stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Een andere hormoon speelt weer een rol bij het regelen van je bloeddruk.

Afvalstoffen uitscheiden

In elke cel in ons lichaam vinden chemische reacties plaats, zoals verbranding. Daarbij ontstaan afvalstoffen die het lichaam uit moeten. Koolstofdioxide is een afvalstof. Een tweede belangrijke afvalstof is ureum, die ontstaat bij de afbraak van eiwitten. Er zijn ook nog andere afvalstoffen en giftige stoffen die het lichaam kwijt moet. Het verwijderen van schadelijke of overbodige stoffen uit het lichaam noem je uitscheiding.
De cellen geven hun afvalstoffen af aan het bloed. Het bloed raakt daardoor vervuild. Gelukkig zijn er organen die het bloed voortdurend reinigen:
• De longen verwijderen koolstofdioxide uit het lichaam
• De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed en maakt ze onwerkzaam. Daarna worden ze weer aan het bloed afgegeven en door de nieren uitgescheiden.
• Een deel van de afvalstoffen van de lever komen niet in het bloed, maar verlaat de lever via de gal. Deze stoffen komen dus via de darm naar buiten.
• Ook de huid kan via de zweetklieren afvalstoffen uitscheiden.

Nieren en emoties

Nieren zuiveren het lichaam: ze wassen als het ware alles weg wat je niet meer nodig hebt. Alle overtollige ballast en bagage wordt afgevoerd. Verdriet, zorgen, oude emoties. Een licht, vreugdevol en ‘opgelucht’ gevoel is het gevolg. Het is fundamenteel voor een gezonde nierwerking om op zoek te gaan naar innerlijk vertrouwen, vertrouwen in het leven, het loslaten van je innerlijke onzekerheden en angsten. Is er op dat gebied blokkade, als verdriet en oude pijn zich vastzetten en niet meer kunnen worden losgelaten, dan neemt de druk in het lichaam toe. Er ontstaat spanning, pijn en men gaat vaak vocht vasthouden. Kruiden voor de nieren kunnen het proces van loslaten ondersteunen.


Nier energie

De nier-energie is de basis voor alle andere energieën in het lichaam, het is een soort batterij. Die batterij kan prima een lifetime mee, maar je raadt het al, hij moet wel worden opgeladen. Het beste doe je dat, voor die batterij helemaal leeg is. Dan heb je een buffertje, wat je soms hard nodig zult hebben, want in het leven gaat het niet altijd over rozen. Preventief werken aan een opgeladen batterij is dus wijsheid.
Kun je aan de buitenkant aan iemand zien dat zijn batterij bijna leeg is? Soms wel, maar vaak niet… we zijn er allemaal ontzettend goed in, om de schijn op te houden. De maatschappelijke waardering voor ‘knallen, presteren, alle ballen hoog weten te houden’ is erg hoog (en dan heb ik het nog niet eens over waarden en normen vanuit de opvoeding…). Yoga en mindfullness mogen dan een grote vlucht genomen hebben en super hip zijn. Over het algemeen is er nog niet veel waardering van de buitenwereld als je roept dat je het eens lekker rustig aan doet (Nou, dat doet maar en nou, dat zou ik ook wel willen, of nog erger nou, als iedereen dat zou doen… ). Toch slaan de meeste mensen een zucht van verlichting als ze eens even ‘lekker helemaal niets meer hoeven’.

 

Praktische tips om je nieren te ondersteunen

Nu wat praktische tips om je batterij op te laden en opgeladen te houden. Dan kun je namelijk tegen een stootje. Dan is je immuunsysteem krachtiger, let het beter op en is het sneller in actie als dat nodig is:
• Zorg voor voldoende slaap. Tijdens de slaap herstel je en laad je op. Slaaptekort maakt je vatbaarder voor ziekten. Ook je herstel daarvan zal dan langer duren. Voldoende slaap zorgt er bijvoorbeeld voor, dat er meer, snellere en actievere T-cellen zijn;
• Maak elke dag tijd –kort of langer- om wat ‘dieper in jezelf te zakken’ en zo jouw batterij te voeden. Bijvoorbeeld door meditatie, yoga, mindfulness, qigong, ademhalingsoefeningen, aardingsoefeningen, een bank-zit-momentje of vul maar in. Je hoeft niet meteen een bomen-knuffelaar te worden, maar … why not?
• Ga ‘uit je box’. Zo is gebleken dat iets nieuws doen, even buiten je comfort zone komen, iets nieuws leren of anders dan anders doen hele positieve effecten heeft op je lichaam. Het geeft een veerkrachtiger immuunsysteem (samen met onder andere een stabiele bloedsuikerspiegel, bloeddruk en hormoonhuishouding). Zelfs iets eens met links doen als je het altijd met rechts doet heeft al effect. Maar je kunt ook denken aan een cursus, een hobby of een inspirerende film kijken;
• Ga niet aan de haal met angst: Angst geeft stress en stress geeft angst. Angst is al niet fijn, maar aan de haal gaan met je angst, dan wordt het ziekmakend. Dat ‘aan de haal gaan’, kun je (steeds weer) leren parkeren, uitspreken en loslaten. Inspiratie nodig? Google eens op afbeeldingen met de tekst: ‘let go of fear quote’;
• Houd het gebied van je nieren warm, dan zit of kom je beter in je kracht. Kou op de nieren werkt verzwakkend voor je basisenergie; dat kan bijvoorbeeld met een fysieke massage / inwrijving van de onderrug / midden rug = (bij)nier gebied. Gebruik liefst een verwarmende olie zoals sint jans kruid of arnica. Ook kun je kiezen voor een geurende lieflijker olie zoals lavendel of rozen.
• Dankbaarheid, oftewel: count your blessings. Fantastisch toch dat ook daar onderzoek naar is gedaan (google maar eens: gratitude – adrenals) of verzin zelf een combi. Dankbaarheid versterkt je hormoonbalans en belastbaarheid, je veerkracht: eveneens: je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel, hartritme en bloeddruk;
• Nieuws-vasten: overmatig nieuws kijken (er niet van los te scheuren zijn) leidt tot een oppervlakkiger ademhaling, hogere stress hormoonlevels voor te lange tijd, een gespannen lichaam en een ‘slap’ immuunsysteem. Het advies is dan ook: beperk het kijken naar het journaal of het lezen van de krant tot één of een paar momenten per dag gedurende gelimiteerde tijd. De wereld heeft er niets aan, als je je de hele dag zit op te winden bij en over het nieuws.
• Ga voor een pro actieve houding. En dat begint met verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Jezelf serieus nemen, met open ogen bekijken, met liefde naar jezelf kijken. Jezelf eens een schop onder de kont geven als het nodig is, ruimte voor jezelf maken en voedende keuzes maken. Een pro-actieve houding betekent niet dat je ‘alles goed moet doen’. Een pro-actieve houding is ‘work in progress’: met aandacht, liefde en inzet je ding doen.