Omega-3


Vetzuur balans test om te bepalen of je voldoende omega 3 binnen krijgt met voeding of suppelement, en daarmee het risico op ontstekingen & hart en vaatziekten vodoende beperkt. 


Omega 3 / 6 ratio vetzuur balans test

De bekendste omega-3-vetzuren zijn:
• alfa-linoleenzuur (ALA)
• eicosapentaeenzuur (EPA) en
• docosahexaeenzuur (DHA).
De meeste mensen kennen omega 3 vetzuren vooral onder de naam: visolie. Vette vis bevat inderdaad omega-3 vetzuren: EPA en DHA, de dierlijke vorm. Ook in zaden zoals lijnzaad, komen omega-3 vetzuren voor. Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren als ALA, de plantaardige soort: deze moet eerst nog omgezet worden in EPA en DHA. De meeste mensen kunnen zelf omega-3 (EPA en DHA) aanmaken uit ALA. Echter: niet iedereen kan dat EN de omzetting verloopt zeer traag.
Gelukkig bestaat er nog een andere niet dierlijke vorm van omega-3: namelijk uit algen! Algen bevatten wel de EPA en DHA vorm: een mooie oplossing!

Wat doet omega-3 voor je lichaam?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam, net als vitaminen, mineralen en bepaalde aminozuren, niet zelf kan maken maar wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo helpen omega-3-vetzuren het lichaam op de volgende manieren:
• goed voor de lichamelijke en geestelijke conditie van jong tot oud
• bevordert het natuurlijke afweersysteem
• essentieel voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen
• voor een goede zenuwgeleiding
• belangrijk voor leervermogen, cognitie (ADHD, autisme, dementie)
• ondersteunt bij veroudering van het oog
• voor een goede geestelijke balans
• voor schone en soepele bloedvaten (hart!)
• voor een goede hartfunctie en een regelmatige hartslag
• gunstig voor de bloeddruk
• voor soepele gewrichten en sterke botten
• ondersteunt de glucose- en vetstofwisseling
• ontstekingsremmend

De Omega-3 /6 vetzuurbalans test

Deze test geeft een juiste indicatie van de hoeveelheid EPA en DHA in je lichaam en duidt die aan door middel van het percentage van de totale hoeveelheid vetzuren in je rode bloedcellen. De test omvat een vetzuurprofiel van 24 vetzuren.

We eten gemakkelijk veel te veel omega 6 vetzuren uit vlees, zuivelproducten en plantaardige oliën zoals saffloer-, zonnebloem-, maïs-, sesam- en arachideolie. Daardoor ontstaat een ongunstige ratio tussen omega 3 en omega 6. Een ratio van 15:1 komt vaak voor in het westerse dieet. En wordt als een trigger gezien voor hart en vaatziekten, ontstekingsziekten en auto-immuun aandoeningen.
Door minder omega 6 en meer omega 3 te consumeren, kun je het optimale 5:1 tot 2:1 evenwicht bereiken en afgeraken van de ongunstige 15:1 ratio.

De test geeft de analyse van de vetzuren op basis van zowel de vetzuren die via de voeding binnen komen, als de vetzuren die ingebouwd zijn in de cel membranen. Het geeft een goede indruk van de vetzuur status van de afgelopen 3 maanden. 

Risicogroepen omega-3 tekort

• Vegetariërs, veganisten, raw food
• Mensen zonder galblaas (operatie)
• Mensen met ADHD
• Autisme
• Dementie
• Ontstekingsziekten (reuma, colitis ulcerosa etc etc)
• Hart- en vaataandoeningen (in de familie of voorgeschiedenis)

Wat wordt er gemeten? 

1. De eicosanoide balans laat zien hoeveel rem er op ontstekingsprocessen in het lichaam zit: is deze waarde te laag,  dan ben je dus ontstekingsgevoelig. 
2. De omega 3 index laat zien hoeveel % vetzuren er in de celmembranen zitten. Is deze waarde te laag,  dan duidt dit op een geringe hoeveelheid EPA en DHA in verhouding tot de totale hoeveelheid vetzuren. Dit kan met een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen gepaard gaan. 
3. De omega 3/6 verhouding. Is deze uit balans dan duidt dat op een verhoogde inname van omega-6- en een tekort aan omega-3-vetzuren. Daardoor kunnen meer ontstekingsbevorderende weefselhormonen (eicosanoïden) worden aangemaakt. Beide vetzuurgroepen zijn binnen de stofwisseling elkaars tegenpolen door de aanmaak van ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende eicosanoïden (weefselhormonen) die in het kader van de stofwisseling tegenover elkaar komen te staan. Gestreefd wordt naar een uitgebalanceerde verhouding tussen beide vetzuurgroepen. 

Een hs-omega 3 index van 8% of hoger is een ideaal streefdoel voor een goede algemene gezondheid.
Als je omega 3 index slechts 4% of nog lager is, moet je je voedingsgewoonten dringend veranderen. Het geeft aan dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten loopt. Daarnaast zijn ontstekingsziekten zoals rheuma en auto-imuunziekten ook geassocieerd met zowel een verkeerde ratio tussen omega 3 en omega 6 en als een te laag omega 3. De test meet beide waarden.

Let ook op het evenwicht tussen Omega-3 en Omega-6.De omega 3 index test meet ook de ratio tussen omega 3 en omega 6.

Vetzuur metingen omvatten de volgende vetzuren

Op: Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (som), Gadoleinezuur, Nervonzuur, Oliezuur, Palmitoleïnezuur, Alfa-linoleenzuur (ALA), Docosahexaeenzuur (DHA), Docosapentaeenzuur DPA w3, Eicosapentaeenzuur (EPA), Omega-3 vetzuren (som), Arachidonzuur, Dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA), Docosapentaeenzuur w6, Docosatetraeenzuur, Eicoseenzuur, Gammalinoleenzuur (GLA), Linolzuur, Omega-6, vetzuren (som), Eicosanoïde-balans (EPA/AA), Omega-3 index, Omega-6/3-verhouding, Trans-linolzuur, Trans-oliezuur, Trans-palmitoleïnezuur
Transvetten (som), Arachidinezuur, Beheenzuur, Lignocerinezuur, Myristinezuur, Palmitinezuur, Stearinezuur, Verzadigde vetzuren (som)

Voedingsbronnen van DHA - EPA - ALA

  • Garnaal (per portie 0,12 g DHA en 0,12 g EPA)
  • Oesters (per portie 0,23 g DHA en 0,30 g EPA én 0,24 g ALA)
  • Forel (per portie 0,44 g DHA en 0,40 g EPA)
  • Zeebaars (per portie 0,47 g DHA en 0,18 g EPA)
  • Makreel (per portie 0,59 g DHA en 0,43 g EPA)
  • Sardientjes (per portie 0,74 g DHA en 0,45 g EPA)
  • Zalm (per portie 1,22 g DHA en 0,35 g EPA)

Ook zijn er plantaardige voedingsbronnen die rijk zijn aan ALA: het lichaam kan dat omzetten naar EPA en DHA. De omzetting van ALA naar EPA en DHA wordt beïnvloed door veel verschillende factoren, zoals genetische aanleg, roken, leeftijd, geslacht en consumptie van omega-6-rijk voedsel. Een hoge inname van omega-6-vetzuren via de voeding kan de omzetting van ALA naar EPA/DHA verlagen.

  • Edemame boontjes (per portie 0,28 g ALA)
  • Hennepzaad (per portie 2,61 g ALA)
  • Walnoten (per portie 3,35 g ALA)
  • Chiazaad (per portie 5,06 g ALA)
  • Lijnzaad (per portie 6,70 g ALA)

Algenolie is een plantaardig alternatief voor visolie en wordt gewonnen uit algen. Het voordeel van algenolie is dat het een directe bron is van DHA, omdat algen zelf DHA produceren. Dit maakt het een goede optie voor veganisten en vegetariërs die geen vis of dierlijke producten consumeren. Het is te verkrijgen als supplement.