Vagina detox

Het milieu in de vagina kan door verschillende factoren uit balans geraakt zijn waardoor klachten kunnen optreden:

Een jeukende, geïrriteerde, droge of branderige vagina, pijn bij het vrijen, afscheiding of schimmelinfecties zijn veelvoorkomende problemen. Ook een afwijkende uitslag van het baarmoederhals uitstrijkje (Pap-classificatie) duidt op een disbalans.

Op deze pagina kun je onder de producten meer lezen over de mogelijke oorzaken, vaginale flora testen en vaginale zetpillen. 


De bacteriële flora wordt onderzocht. Ook wordt de flora getest op de eventuele aanwezigheid van klachten veroorzakende bacterien + schimmels of gisten zoals candida.

Zetpillen op basis van plantenextracten tegen vaginale infecties.

Ravensara ondersteunt het afweersysteem en de lokale immuniteit van de vagina. Specifiek geschikt voor voor vrouwen met een afwijkende PAP 1,2 en 3a. Op basis van plantenextracten. 

Vijf Plantenextracten ondersteunt de vochtbalans en de vochtproductie van de vagina. Gemaakt op basis van plantenextracten. 

Uitverkocht

Pro Bio Fem

€ 20,95
Uitverkocht

Pro Bio Fem

€ 20,95

Vaginale probiotica zetpil-capsules (10 stuks) voor de (her)opbouw van de vaginale flora. 

Orale probiotica voor ondersteuning van de vaginale flora


Enkele oorzaken van vaginale klachten

De oorzaken kunnen te maken hebben met: 
• Veelvuldig gebruik van antibiotica
• Slechte persoonlijke hygiëne
• Te strakke (synthetische) kleding
• Verlaagde weerstand
• Stress
• Het verkeerd gebruik van tampons
• Agressieve reinigingsmethoden van de vagina
• Herhaalde schimmel behandelingen
• Hormonale veranderingen in de puberteit, na de bevalling of in de menopauze
• De voeding: te veel suiker, zuivel, fast food

8 Tips voor een gezonde vagina

Tip 1 Voeding
Niet doen: Koffie en alcohol kun je beter zeer matigen: deze zorgen voor een negatieve vochtbalans en kunnen zo het vaginale milieu uit balans brengen. Vruchtensappen, alcohol en frisdranken bevatten veel suiker. Suiker maakt het lichaam ontstekingsgevoelig en haalt de weerstand van de slijmvliezen omlaag. Ook het eten van veel zetmeelrijke voeding zoals brood, pasta, koekjes, bananen kan onrustige slijmvliezen geven.
Wel doen: Ruim groente eten en voldoende fruit en eiwitten! Vooral groenten bevatten prebiotische stoffen: dat zijn vezels die de gunstige darmbacteriën voeden. Aangezien de darmslijmvliezen en de vaginale slijmvliezen veel met elkaar communiceren via deze bacteriën, kun je je vaginale flora door het eten van veel groente optimaal positief beïnvloeden.
Voldoende drinken is voor alle slijmvliezen een must. Water en kruiden thee zijn daarbij favorieten.

Tip 2: Hygiëne
Het beste kun je jezelf met water wassen en dus geen zeep gebruiken. Zeep verstoort de huidweerstand en de zuurtegraad en geeft zo weer aanleiding tot disbalans van de flora. Ook het spoelen van de vagina wordt afgeraden.
Ondergoed van katoen is aan te raden boven synthetisch ondergoed, omdat dit de flora gemakkelijk verstoren kan. Te strakke kleding kan ook aanleiding geven tot verstoringen.
Sperma en speeksel beïnvloeden de zuurtegraad van de vagina. Heb je dus snel last van vaginale disbalans houdt daar dan rekening mee voor, tijdens en na seksueel contact.
Tips: start schoon, eindig schoon: Vermijd speeksel – vagina contact bij floraproblemen en ga na het vrijen altijd even plassen. Dit spoelt bacteriën en zuurtegraad verstorend sperma weg en kan ook een blaasontsteking voorkomen. Hoewel een schimmelinfectie bij de man weinig klachten geeft, kun je elkaar wel steeds weer herbesmetten: laat dus ook je partner behandelen als je zelf problemen hebt!

Tip 3: Inlegkruisjes
Inlegkruisjes zouden liever nooit en anders alleen incidenteel gebruikt hoeven worden. Het dagelijks gebruik geeft grote kans op irritatie, infectie en zodoende een vicieuze cirkel van oorzaak en gevolg.
Voorkom te lang achtergebleven menstruatiebloed: bijvoorbeeld door het te lang inhouden van tampons (hele nacht) of het niet voldoende wisselen van maandverband.

Tip 4: Verminder stress en vermoeidheid
Stress en vermoeidheid maken het lichaam vatbaar voor verstoringen en ontstekingen en kunnen het vaginale milieu ook nadelig beïnvloeden. Zorg dus voor voldoende slaap en herstel momentjes overdag. Voorkom haast en spanning. maak elke adg even tijd vrij voor me-time: voor een meditatie, ademoefening, wandeling  of creatieve bezigheid. 

Tip 5: Pak darmproblemen / buikklachten / spastische darm aan
De darmflora communiceert (via de afgifte van boodschapperstoffen) met de darmwand en met de andere slijmvliezen in het lichaam: ook met de vagina dus! Heb je regelmatig last van vaginale schimmelinfecties, dan is de darmflora vaak ook uit balans. Een candida in de darm of bacteriële overgroei kan vaginale onrust eindeloos in stand houden. Een basistest darmflora geeft dan duidelijkheid.

Tip 6: Verdunde appelazijn
Rond de vagina deppen met verdunde appelazijn geeft schimmels minder kans en zorgt voor een natuurlijk licht zuur milieu. Bij regelmatig voorkomen van schimmels infecties kan je partner zich hiermee ook preventief behandelend. Het verminderd ook jeuk en irritatie.

Tip 7: Knoflook tampon
Pel een teen knoflook en maak er een draadje aan met naald en draad: breng deze in de vagina en laat het 1 uur of een hele nacht zitten: bij irritatie meteen uithalen. Knoflook bezit krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen en is het meest breed-spectrum van alle anti-microbiële stoffen die bekend zijn. Steun ook het gezonde bacteriële vaginale evenwicht door de knoflook tampon te combineren met een vaginale probiotica zetpil / orale vagianle probiotica. Zo kun je bij acute klachten de ene nacht de knoflook doen, en de andere nacht de vaginale flora zetpil. 

Tip 8: Vrouwen wrijfzitbad
Deze waterbehandeling heeft een sterke detox werking. Dat komt omdat je door het herhalen van de koude prikkel op een zeer zenuwrijk gebied, het hele lichaam aanspoort in betere conditie te komen. De doorbloeding van alle onderbuikorganen gaat verbeteren en hormonale klachten zullen verminderen.
• Plaats een teil met koud water in het toilet
• Klap de zitbril erover
• Neem een spons of doek en plens achterelkaar koud water over de genitaliën. Hoe koud? Zodat je het net hebben kunt. Start met lauw water en werk naar kouder toe
• Hoe vaak? 1 a 7 x per week al naargelang de situatie
• Duur: ongeveer 15 minuten
• Je kunt ondertussen een boekje lezen
• Zorg dat je warme sokken aan hebt en eventueel een slappe warme kruik
• Zorg dat je voeten goed bij de grond kunnen, neem anders een klein opstap krukje (of gebruik de hurkie).

Meld altijd je eventuele vaginale problemen ook bij je huisarts of gynaecoloog.