Salades

Een salade zou aan geen enkele lunch en diner mogen ontbreken! Om te beginnen omdat een salade een prima manier is om rauwe groente te eten. Zit er dan verschil in rauwe of gekookte groente? Jazeker! Een wereld van verschil!

Enzymen

Voedsel-enzymen worden boven 48° tot 60 °C vernietigd. Dus als je groente kookt, gaan de enzymen kapot. Voor de vertering van dat gekookte voedsel moet je lichaam dus zijn eigen verteringsenzymen gebruiken. Dat geeft niet, daar zijn ze voor. Echter: wanneer je meer rauw voedsel eet, en dus meer plantaardige voedsel enzymen binnenkrijgt, hebben de verteringsenzymen (metabolische enzymen) tijd om zich op andere plaatsen te concentreren. Als deze verteringsenzymen in de voeding namelijk geheel ontbreken, moet het lichaam zijn eigen reserves aanspreken. Dit continue ‘lenen’ van belangrijke enzymen, geeft een uitputting op de metabolische processen. Een (groot) deel van je voeding rauw eten is dus goed voor je algehele gezondheid.

ORAC waarde

Een methode om de antioxidant waarde van voeding uit te drukken is de ORAC-waarde. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capaciteit (zuurstof radicale absorptie capaciteit). Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan de organen. Het is dus belangrijk om voor een dagelijkse hoge aanvoer in je voeding te zorgen. Hoe hoger de ORAC waarde van een voedingsmiddel is, hoe beter. Gemiddeld bevat gekookte groente 50% van de ORAC waarde van de rauwe variant!
Wortels, gekookt 317 ORAC
Wortels, rauw 666 ORAC

Digestieve leukocytose

Als je gekookt voedsel eet, ontstaat een toename van het aantal witte bloedcellen. Hoe dat komt? Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af : het immuunsysteem komt dus in actie.
Toename van witte bloedcellen gebeurt ook wanneer er alarm in je lichaam is: een ziekteverwekker of ontsteking. Wil je dus je immuunsysteem rustig en alert getuned houden, is het dus beter om niet teveel gekookt voedsel te eten, en een groot deel rauw: bij inname van rauwe voeding treedt dit fenomeen namelijk niet op.

Problemen met salade?

Veel mensen vertellen last van gasvorming te krijgen als ze salades eten. Daar zijn verschillende redenen voor:
1. Met stip op 1: onvoldoende kauwen. We zijn gewend aan voeding die gemakkelijk naar binnen schuift / klokt. Rustig gaan zitten en op ouderwetse kost knagen: dat is een beetje verdwenen. Goed kauwen houdt in, dat je pas doorslikt als het vloeibaar is. Met salade kan dat wel even duren. Veel mensen slikken dus te snel door. Lager in het maagdarmkanaal, zorgen deze onvoldoende gekauwde resten voor veel gasvorming.
2. Onvoldoende aanmaak van verteringssappen, met name de alvleeskliersappen (enzymen). De alvleesklier kan wat uitgeput raken als hij teveel koffie, suiker, alcohol en chocolade te verwerken krijgt. Voor de vertering van gezonde voeding heeft hij dan minder capaciteit. Juist rauw voedsel heeft alvleesklier enzymen nodig voor een goede vertering.
3. Stress: stress is nergens goed voor, maar zeker niet voor je vertering. Verteren doet je lichaam het volledigst als je in rust en ontspanning bent: het parasympatisch zenuwstelsel is dan actief. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je je verteringssappen aanmaakt, dat het bloed naar je verteringsorganen gaat. Het zorgt voor stimulatie van de darmperistaltiek en opslag van voedingsstoffen. Ben je gestrest, dan is juist het tegenovergestelde zenuwstelsel actief: het sympathische zenuwstelsel: de spijsvertering wordt dan juist geremd. Je staat klaar om te vechten of te vluchten. Heb je dus veel last van stress, of neem je eenvoudig niet de tijd om te eten maar prop je al rondrennend even een salade naar binnen: vind je het gek dat je dan gasvorming krijgt?
4. Lage energie. Mensen met een zeer lage energie, hebben ook ene lage verteringsenergie. Rauw voedsel breekt ze sneller op. Terwijl juist rauw voedsel zoveel meer ‘voeding’ geeft. Lees onder wat de oplossingen kunnen zijn!

Herstel

Een enzymentekort kan zich uiten in verteringsklachten, buikklachten, vermoeidheid, versnelde veroudering en stofwisselingsklachten, simpelweg omdat er niet genoeg enzymen zijn om het voedsel te verteren. Dit kan een uitleg zijn voor waarom veel mensen zich veel energieker voelen na een periode rauw. Tevens ervaren de meesten een afname van klachten zoals hoofdpijn, moeheid, zeurende rugpijn, verkoudheid en allergieën. Het lichaam heeft namelijk simpelweg tijd om zichzelf te herstellen.

Saladetips

• Neem de tijd om te eten en te kauwen
• Meng een deel gekookte groente door je salade: de diversiteit wordt dan eindeloos. Gekookte sperzieboontjes, broccoli enz.
• Restjes over van de avondmaaltijd? Maak er in een handomdraai een salade van als handige meeneem lunch voor de volgende dag. Vaak hoeven er alleen wat groene bladgroente aan toegevoegd te worden: je staat versteld van de heerlijke combi’s die dit op gaat leveren!
• Kruiden geven een en dezelfde salade een complete make-over. Vooral verse kruiden hebben veel smaak en zijn eenvoudig vrijwel jaarrond in je tuin / balkon / vensterbank te kweken.
• Dressings: kom eens out of the box! Olie en azijn/ citroensap zijn natuurlijk altijd heerlijk, maar er zijn zoveel bijzondere smaaksensaties te verzinnen, die je salade weer een heel nieuwe look geven: mosterd-dressing, guacamole dressing, dulse (zeewier dressing), geelwortel dressing
• Fijn, fijner, fijnst: wist je dat een wortel heel anders smaakt grof of heel fijn geraspt? Sommige groenten gaan op de fijnste rasp zoeter smaken, andere juist pittiger. Bijkomend voordeel van een salade op de fijnste rasp is dat het gemakkelijker te kauwen is, gemakkelijker te verteren en ook: beter opneembaar.
• ‘Lekker dingen’ in de salade: uit gezondheidsoogpunt eet je salade omdat je meer groente en vooral rauwe groente in je dieet wilt stoppen: houd dat in je achterhoofd als je salade gaat maken
• Heb je gebitsproblemen waardoor je niet goed kunt kauwen? Maak dan een zogenaamde ‘blended salad’. Stop eenvoudigweg alle ingrediënten voor je favoriete salade in je blender (met dressing en kruiden), voeg eventueel ietsje water toe en malen maar! Voor een goede vertering / opname eet je deze blended salad wel lepel voor lepel!