Focus

Wat is je doel? Heb jij scherp wat je wilt? Wat je wilt bereiken, wat je nu wilt doen of wacht je wat er voor je voeten komt? Het sleutelwoord is FOCUS.


De workshop gaat over het halen van doelen. Jouw doelen. Hoe ga jij met je doelen om? Hoe maak je het jezelf makkelijker om je doel te halen, wat brengt je van je doel af? Dit zijn vragen waar we deze workshop bij stil staan. Of beter gezegd, mee gaan bewegen. 


FOCUS!

Focussen is de kunst om je te richten op een doel en dat vast te houden. Dit betekent dat je allereerst moet weten wat je wilt. Voor velen al een hele kunst. Daarnaast moet je de discipline opbrengen om je doel te volgen en je niet (steeds) laten verleiden om iets anders te gaan doen.
Om te focussen hoef je alleen je aandacht te richten op wat je wilt. Want waar je aandacht aan geeft wordt groter. Als je je aandacht richt op je successen, train je jezelf naar het positieve te kijken, bevestig je jezelf dat je het goed doet. Dat geeft weer zelfvertrouwen. Als je de focus hebt op je mislukkingen, dan heb je precies scherp waar je allemaal in mislukt. Dit geeft geen goed gevoel en het helpt je ook niet om beter te worden. Het verlamt je eerder.
De kunst is te focussen op het positieve. En de negatieve ervaringen kun je gebruiken om jezelf te verbeteren. Niet de verlamming en stagnatie opzoeken, maar juist de beweging naar succes, het goede, de verbetering, of wat voor jou ook maar van toepassing is.

Hoe ga jij met je doelen om?

Hoe maak je het jezelf makkelijker om je doel te halen, wat brengt je van je doel af? Hoe krijg je focus, welke energie geeft focus?
In de Introductie workshop Versterk je Focus zijn dit vragen waar we bij stil staan.

Verdieping? Doe dan de training VeranderKracht.

Wil je een langer traject volgen, waar meer tijd is om de diepte in te gaan, kijk dan bij de 2-daagse training VeranderKracht. Na de eerste trainingsdag krijg je 30 dagen lang elke dag 1 opdracht om je te ondersteunen bij je gewenste verandering. Vier weken na de eerste trainingsdag is er een terugkomdag, om het vizier verder scherp te stellen en je VeranderKracht nog te vergroten.

7 Gouden tips

1. Concentreer je op wat je wél wilt – vaak zijn we gespitst op wat er fout kan gaan of zijn we bang te falen. En wat we onze aandacht geven, wordt groter. Dat werkt dus niet, maar hoe ga je dan wel om met je angst?
2. Deel je doel op in kleine stapjes. Net als je een lange reis in dagen opknipt met uitrusten en overnachten, zo kun je een groot doel ook in stukken opknippen. Veel doelen zijn vaak te groot om zo maar in één keer te halen. Niet voor niets dat, aan het behalen van een doel veel training vooraf gaat. Dus deel je doel op in handige stukken!
3. Ken je afleiders. Als het lastig wordt met het behalen van een doel, is het natuurlijk heerlijk om jezelf even af te leiden met iets leuks. Maar voor je het weet ben je je meer aan het afleiden, dan dat je bezig bent om je doel te halen. Heb je in de gaten hoe en waarmee je jezelf afleidt, dan kun je jezelf daarna meer sturen en jezelf een halt toeroepen.
4. Ken je ondermijners. Afleiden is nog één ding. Jezelf ondermijnen is een level erger! Eigenlijk ben je jezelf aan het saboteren. Ook hier geldt weer: ken je negatieve patronen, zie hoe je jezelf saboteert. En roep je jezelf tot de orde. Dit ondermijnen kan ook zo hardnekkig zijn, dat coaching soms handig is.
5. Rek je concentratie op. Focussen is ook hard werken. En dan helpt het om je uithoudingsvermogen voor focussen te versterken. En een sterke geest zit in een sterk lichaam. Dus je lijf fit(ter) maken gaat hier ook helpen.
6. Elke dag actie. Stop dreaming, start doing. Als je geen actie aan je focus koppelt, gebeurt er helemaal niets. En dat versterkt ook niet je zelfvertrouwen. Dus werk aan je actie-kracht!
7. Vier je (deel)succes. Motiveer jezelf, door elke stap die je maakt te vieren. Dat maakt dat de soms moeilijke reis naar een doel, regelmatig een ‘feestje’ oplevert en je nieuwe energie en moed geeft om door te pakken.