Smoothies

De smoothie is tegenwoordig een populaire drank. Op internet komt je de heerlijkste recepten tegen. Een van de grote voordelen van smoothies is, dat ze bestaan uit groente en fruit: juist die bestanddelen van onze voeding die we veel te weinig tot ons nemen. Het dagelijks drinken van versbereide groene smoothies, als een simpele en krachtige toevoeging aan het vertrouwde eetpatroon, heeft al voor miljoenen mensen geleid tot een revolutionaire verbetering van hun gezondheid en vitaliteit.
Groene smoothies verschillen van ‘gewone’ gezonde smoothies in de zin dat ze voor een belangrijk deel uit groene bladgroenten bestaan. Bladgroen bevat vrijwel alle bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zich te vernieuwen. Voor opname in het lichaam moeten echter de celwanden van de bladeren worden opengebroken. Dat gebeurt door goed te kauwen en door de inwerking van het maagzuur. De meeste mensen kauwen onvoldoende. En sinds de invoering van bewerkte voeding hebben we veelal een te laag maagzuurgehalte om rauwe groene voeding goed te kunnen verteren. Pureren we het bladgroen in een krachtige blender, dan kunnen deze vitale voedingsstoffen wél gemakkelijk worden opgenomen. De combinatie met fruit maakt de groene smoothie supergezond én lekker.


NOA power is een complete mix van superfoods voor meer energie, een sterk immuunsysteem & ontspannende werking op het zenuwstelsel. 

Voordelen van de groene smoothie

• Groene smoothies zijn gemakkelijk en snel te bereiden in overeenstemming met de seizoenen. Zo zul je in de zomer meer met bijvoorbeeld sla en peterselie werken en in de winter met postelein en snijbietblad
• Groene smoothies laten zich gemakkelijk inpassen in ieder voedingspatroon. Het kan als extra gangetje aan elke maaltijd toegevoegd worden, of als tussendoortje worden genomen. Je kunt een klein glaasje maken of een maaltijdvervanger van 700 ml
• Groene smoothies vullen voedingsstoffentekorten aan, bevorderen stabiele bloedsuikerwaarden en verbeteren het maagzuurgehalte. Tenminste als je er niet teveel fruit aan toevoegt. In het begin kun je dat prima doen om aan de smaak (en de kleur!) te wennen. Later is de uitdaging om aan een bitterder smaak te wennen. Hoe bitterder, hoe meer bladgroente je smoothie bevat, hoe meer nutriënten erin zitten voor je gezondheid
• Groene smoothies geven een verzadigd gevoel en helpen onbedwingbare eetbuien in te tomen. Bedenk wel dat je een smoothie slokje voor slokje moet innemen: je speeksel moet er wel op kunnen inwerken. Sla het dus niet in 1x achterover, het is geconcentreerde voeding!
• Groene smoothies verhogen de vitaliteit en bevorderen een goede nachtrust
• Ook veel ‘on’-kruiden zoals paardenbloem en zevenblad lenen zich vanwege hun hoge voedingsstoffengehalte uitstekend voor groene smoothies en zijn bijna overal ter wereld voorhanden: gratis en biologisch groenvoer voor een optimale gezondheid
• Groene smoothies zijn bovendien heel geschikt voor reinigingskuren

Hoe maak je een groene smoothie?????

De meest simpele green smoothie maak je door
• fruit (bv halve appel, halve banaan, halve peer)
• en een flinke hoeveelheid groene bladgroente (zie hieronder onder punt 2)
• met water door de blender te halen, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer aan toevoegen
Deze simpele green smoothie zonder andere toevoegingen is heel snel opneembaar en geeft zeer veel nutriënten!
(TIP: Het boek: Groene smoothie revolutie van V. Boutenko bevat info en veel recepten)

Hoe maak je een lekkere green smoothie?

1. Pak je blender (het makkelijkste is als je deze permanent op het aanrecht laat staan).
2. Stop er flink wat groene bladgroente in zoals: een stuk komkommer met schil, brandneteltoppen, basilicum blad, peterselie, tuinkers, alfalfa, rucola, bleekselderij, andijvie, alle sla soorten, paksoi blad, postelein, spinazie etc etc (wel even wassen)
3. Doe er iets in dat voor emulgatie zorgt: zoals appel, peer, banaan, kokos, lecithine, halve avocado
4. Doe er fruit in: niet teveel. Het gaat juist om het groen: de bittere smaak moet je leren waarderen, maar maak het jezelf in ‘t begin niet te lastig ( Bv. aardbeien, ananas geven weer een heel andere smaak dan peer en banaan of druiven en bramen.
5. Eventueel extra plantaardige eiwitbronnen voor meer body
6. Voor de vloeibaarheid: doe er al naar gelang de hoeveelheid vaste bestanddelen water in, eventueel met wat vruchtensap, granenmelk, groentesap of waterkefir.
7. Voor aparte smaak sensaties: experimenteer eens met een stukje citroen met schil en al, kaneelpoeder, geelwortelpoeder, muntblad, vanillepoeder, nori zeewier ….

Deze smoothie maak je op drink-dikte en speeksel je slokje voor slokje in!

Meenemen? Giet je groene smoothie in een glazen fles: zo blijft de versheid het beste bewaard en krijg je geen wisselwerking tussen plastic en de gezonde bestanddelen van je smoothie. Heb je een BPA vrije plastic fles dan is dat natuurlijk geen probleem.
Een goede smoothie ziet eruit als een groene milkshake: glad van structuur zonder korrels en stukken. Is je blender niet krachtig genoeg dan ziet het er eerder uit als kroos-in-de-sloot en is het lastiger te verteren.
Een ander voordeel van een goede blender is dat je smoothie in 10 seconden gemaakt is: moet je voor een redelijke smoothie de blender een halve minuut of langer laten draaien dan gaat dat ten koste van vele goede inhoudsstoffen.

Mogen kinderen ook groene smoothies drinken?

Ja natuurlijk, graag zelfs!! Moedig ze aan: het is een geweldige manier om ze meer groente en fruit binnen te laten krijgen. Je maakt de smoothie in eerste instantie wat zoeter tot ze eraan gewend zijn.
En: niet met een rietje he! Waarom niet? Dan sla je namelijk de voorvertering in de mond van het speeksel over…. o ja..