Kruiden & Tincturen

Kruiden


Kruiden kunnen op verschillende manieren worden ingezet ter bevordering van de gezondheid:
• Van losse kruiden kun je thee maken: de werkzame stoffen van de kruiden gaan dan over in het water. Een sterkere manier van kruidenthee bereiden, is het ‘s nachts laten weken en ‘s morgens opkoken van de thee. Je verkrijgt dan een nóg geneeskrachtiger mengsel. Onze kruiden zijn biologisch. Ze zijn op natuurlijke wijze geteeld, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.
• Van kruiden kan ook een kruidentinctuur gemaakt worden. De werkzame stoffen van het kruid, gaan dan over in de alcohol. Dit werkt iets sterker dan thee.
• Kruiden kunnen ook toegepast worden voor lichaamspakkingen, zoals mosterdpoeder. De werkzame stoffen werken dan via de huid.Tincturen


Een kruiden tinctuur wordt gemaakt van kruiden en alcohol. De kruiden moeten eerst een periode trekken in de alcohol. De werkzame stoffen van het kruid, gaan dan over in de alcohol. Zo verkrijg je een tinctuur met een bepaalde geneeskrachtige werking.
Elke tinctuur kent een verhouding tussen de hoeveelheid gebruikt kruid en de hoeveelheid alcohol. De tincturen die BodyAndMinddetox gebruikt hebben een ratiofactor van 1:3 of 1:4. Daarmee wordt bedoeld van hoeveel kilo kruid een tinctuur gemaakt is. 1:3 betekent 1 kilo kruid voor 3 liter tinctuur. Er zitten dan van 1 kilo kruid inhoudsstoffen in die 3 liter tinctuur. In veel kruidentincturen zitten maar 10% kruiden.
Dit houdt in dat deze tincturen een hoge concentratie van werkzame bestanddelen bevatten met verhoudingsgewijs een laag alcohol percentage. Het zijn dus hoog werkzame kruiden tincturen.

De meeste tincturen uit ons assortiment worden gemaakt van vers biologisch plantenmateriaal en zijn in ieder geval altijd vrij van bestrijdingsmiddelen en zijn niet doorstraalt.
De tincturen zijn bereid met een laag alcoholpercentage, namelijk 25%. Een aantal kruiden hebben een percentage van 45% of hoger. Hoeveel alcohol er in de tinctuur zit, dat hangt af van de gebruikte planten delen. Harde planten delen zoals bast of wortels, hebben een hoger percentage alcohol nodig om de werkzame stoffen goed te extraheren. De bladeren of bloemen van geneeskrachtige kruiden kunnen met een veel lager alcohol percentage toe.
De dosering van kruidentincturen is een algemene richtlijn. Iedereen is natuurlijk weer anders! Luister naar je lichaam en vraag zonodig advies aan je arts of natuurgeneeskundig therapeut.
De 50 ml en 100 ml flesjes hebben een druppelaar, zodat per druppel gedoseerd kan worden.
De grootverbruik flessen van 150 ml, 300 ml, 500 ml en 1000 ml hebben een draai-dop. Er wordt een maatbekertje mee geleverd. Zo kun je van 2,5 ml tot 20 ml doseren. Vind je het gemakkelijker om een druppelflacon te hebben? Bestel dan een leeg flesje van 100 ml inclusief druppeldop mee. Je kunt dan zelf je 100 ml flesje steeds weer afvullen. Na de 1e keer afvullen, kan de druppelaar heel gemakkelijk met een mesje verwijderd worden en weer teruggeduwd worden na het afvullen.