• Gratis verzendkosten in Nederland boven de € 82,50 / You can recieve your order in all European countries + AU + SR

Prebiotische voeding

Prebiotische voeding is voeding die heilzame vezels bevat. Die vezelstoffen, ook wel essentiële koolhydraten genoemd, stimuleren de groei en hechting van de goede darmbacteriën. Ze bevorderen een gezond en vruchtbaar darmslijmvlies. Daar kunnen de goede darmflora bacteriën dan weer op groeien, ook wel koloniseren genoemd. Die goede darmflora bacteriën zorgen voor de productie van darmslijm en remmen de groei van ziekmakende micro-organismen (doordat ze korte keten vetzuren produceren). Ze reguleren de peristaltiek in de darm: de transittijd, remmen ontstekingen af en maken vitaminen. Ben je verbaasd? Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van hun functies!

Hieronder vind je eerst onze prebiotische producten. Scroll naar beneden voor alle informatie over prebiotische voeding. 


100% biologische kokosmeel, super bron van vezels voor oa je darmen. 

Acaciavezels zijn een uitstekende aanvulling op de dagelijkse inname van voedingsvezels

Psylliumvezels zijn ene goede vezel bron. Ze bevatten twee typen vezels: wel en niet oplosbare. Zowel te gebruiken bij obstipatie als bij diaree. 


Probiotica

Voor een goede darmflora nemen mensen soms probiotica: meestal in de vorm van capsules of als poeder in een zakje. Zoals je al kon lezen, hebben die goede bacteriën wel een goede slijmvlieslaag nodig om te kunnen hechten. Het is dus veel belangrijker om voor voldoende vezels te zorgen: de flora groeit dan vanzelf! Natuurlijk is het raadzaam om tijdens en na een antibiotica kuur, naast een gezonde prebiotica rijke voeding, extra probiotica te nemen.
Wat zijn dat nu precies, die prebiotische voeding? Prebiotica zijn vezels en essentiële suikers die van nature in bepaald voedsel voorkomen, zoals in groenten, fruit, volkoren producten en volle granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden en vlozaad (psylliumvezels). Ook zijn er speciale vezels voor de darmflora verkrijgbaar zoals acaciavezels. Acacia vezels zijn bijzonder ten opzichte van de andere vezels omdat Acacia de slechte bacteriën af remmen. Bovendien bevorderen ze juist de goede bacteriën in groei en aantal. Met name de Akkermansia Muciniphila en Faecalibacterium prausnitzii, deze twee specifieke bacteriën zorgen voor de slijmlaag in de darm. Die slijmlaag is vaak het probleem bij vele darmaandoeningen.
Door prebiotica in de vorm van gewone voeding te gebruiken, krijg je er meteen tal van gratis medicinale stoffen bij: zoals receptorherstellers, darmslijmverhogers, vitamines en mineralen. Eet je voeding waar alleen de vezels ( “verrijkt met vezels!!!” ) aan toegevoegd zijn dan mis je dus al deze stoffen!
Het is aan te bevelen om elke dag uit zoveel mogelijke groepen je vezels te kiezen, want elke soort heeft zijn eigen specifieke werking. De vezels uit granen zijn eerder irriterend, matig deze. Het zijn vooral de vezels uit groenten die zo heilzaam zijn!
Door bij de lunch al wat groente te eten in de vorm van een lekker soep en/of (maaltijd)-salade kun je je inname van prebiotica al heel mooi uitbreiden. Door aan het ontbijt wat slimme prebiotische voedende vezelstoffen toe te voegen, verkrijg je een gunstig darm milieu met goede en diverse darmflora. Deze stofjes zijn oa acacia vezels, kokosmeel (met minimaal 50 gr vezels / 100 gr product), lijnzaad etc.
De meeste Nederlanders halen net de 20 gram per dag. Bij voorkeur heeft een volwassene 30 a 40 gram vezels en essentiële suikers (prebiotische voeding) nodig!

De 10 soorten vezels

1. Cellulose: Zit in planten en is gunstig voor de bifido bacteriën. Echter maakt de pancreas te weinig cellulose dan geeft rauwkost veel gasvorming. Goed om het aantal bifido bacteriën te laten stijgen.
2. Arabinogalactaan in wortel, zwarte bonen, peer, tomaat, kokosnoot, geelwortel, salie. Werkt immuniteit verhogend.
3. Mannose (en acemannan) In bonen, groenten, linzen, aloe vera NB: de klebsiella, de shigella en de tuberkelbacterie binden zich aan de darmwand via mannose!
4. Galactose (en gallactomannan= galactose + mannose) bonen, tomaat, hazelnoot, fenegriekzaadjes, ribes nigrum (tegen heliobacter pylori) Deze stoffen verhinderen de aanhechting van parasieten en spelen een rol bij de wondgenezing.
5. Fucose medicinale paddestoelen, oa shiitake: voedt zenuwverbindingen
6. Xylose remmer van bacteriën (kaugom)
7. N-acetylgalactosemine: cellen van het darmslijmvlies zijn hier rijk aan (agar) en aan sialinezuur (melkwei)
8. N-acetyl glucosamine: voor gezond darmslijmvlies waar parasieten, schimmels en schadelijke bacteriën (gardia lamblia, malaria) niet aan kunnen hechten. Als supplement: chitine of plantaardig: uit paddestoelen.
9. Inuline: artisjok, prei, ui, banaan, cichorei, asperge, arrowroot, zoete aardappel, knoflook, aardpeer, witlof. Voedingsbodem voor de lactobacillen en bifido’s, FOS bestaat uit inuline. Niet geven bij: salmonella, klebsiella en eencellige darmparasieten.
10. Lignanen: in lijnzaad (gemalen), pompoen, maanzaad, bessen, haverzemelen, groenten. Bij een te lage e-coli populatie in de darm oppassen voor teveel lijnzaad inname. Haver en haverzemelen bevatten ook boterzuur dat de gezonde flora hersteld door ziekmakende bacteriën te remmen (zoals clostridium, salmonella, campylobactre, listeria, shigella, schimmels , gisten en diarrheogene e-coli stammen)

Vezelgehalte van voedingsmiddelen

Optimaal is 40 gram per dag
Voedingsmiddel Portiegrootte in gram

Vezelgehalte in gram


Aardappel 50 gram, 1 kleine 1,5
Bonen, gaar 50 gram,1 groentelepel 3,0
Brood, wit 35 gram, 1 snee 1,0
Brood, bruin 35 gram, 1 snee 2,0
Brood, volkoren 35 gram, 1 snee 3,0
Cocos vezel Aman Prana 1 eetlepel 10,0
Fruit, met schil Gemiddeld 300 gram (2 stuks) 6,0
Fruit, zonder schil Gemiddeld 300 gram (2 stuks) 4,0
Groente, gekookt Gemiddeld 200 gram 6,0
Groente, rauwkost 200 gram 4,0
Knäckebröd, volkoren 10 gram, 1 stuks 2,0
Lijnzaad 15 gram, 2 eetlepels 5,0
Muesli 10 gram, 1 eetlepel 1,0
Noten 20 gram, 1 eetlepel 2,0
Pasta, wit, gekookt 50 gram 0,5
Pasta, volkoren, gekookt 50 gram 2,0
Psylliumvezel 1 flinke eetlepel 5,5
Rijst, wit, gekookt 50 gram 1,5
Rijst, zilvervlies, gekookt 50 gram 3,0
Roggebrood, donker 50 gram, 1 plak 3,0
Zuidvruchten 50 gram, 1 handje 5,0 – 7,0
Vlees, vis, ei,kaas,melk 0,0