Soepen

Een van de grootste uitdagingen in het gezonder gaan eten is het eten van meer groente. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Een hele zak sperziebonen opeten om 4 ons extra groente naar binnen te krijgen, daar wordt niemand vrolijk van. Bovendien is het veel te eenzijdig. Soep is de perfecte oplossing! het is ideaal als tussendoortje of als extra gang bij je lunch of avondeten! 

Waarom is soep zo gezond?

 • Je kunt er heel veel groente in verstoppen: die heb je maar vast binnen!
 • Het is gemakkelijk opneembaar.
 • Het verwarmt en kalmeert de zenuwen van het maag- darm kanaal waardoor je vertering en opname beter kan verlopen.
 • Je kunt aan je soep heilzame bestanddelen toevoegen die je niet zozeer proeft, maar waar je wel profijt van hebt! Hierover lees je onder meer. 
 • De ouderwetse bouillon gemaakt van botten is helemaal een boost voor je gezondheid. 

De smaak van dit poeder is zo neutraal, dat je het zelfs door je ontbijt kunt roeren om toch alle goede stoffen van bottenbouillon binnen te krijgen. Geconcentreerde Proteïne Poeder rijk aan Collageen Type 1, Vitamines, Mineralen en (Essentiële) Aminozuren.


Vegetarische soep voor dummies

Fruit een ui en een teen knoflook in kokosolie of olijfolie, voeg water en een bouillonblokje zonder chemische toevoeging toe. Snij ondertussen je groente naar keuze en voeg deze toe. Laat dit 10 minuten koken. Kiep alles in je blender en klaar is Kees: een heerlijke egale voedzame soep. Natuurlijk kun je er nog kruiden aan toevoegen: proef en experimenteer! Op deze wijze kun je van vrijwel elke groente soep maken: bietensoep, broccolisoep, tomaten soep etc etc

Heilzame toevoegingen aan soep

 • Om te beginnen kun je diverse groenten samen gaan voegen voor meer smaakexplosies. Zo combineert courgette met vrijwel elke groente.
 • Neem eens een kijkje bij recepten van andere culturen. Zo ontdek je kruidencombinaties die je Hollandse soepje ineens een hele exotische smaak geven.
 • Bovendien werken die kruiden vaak weer positief op je vertering: geelwortel bijvoorbeeld helpt de lever en de galstroom. Geelwortel zit ook in kerrie. Anijs zaad is verwarmend en ontkrampend evenals gember, karwijzaadpoeder en kummel.
 • Zeewier bevat medicinale stoffen die gunstig zijn voor je darmslijmvlies. Vooral mensen met irritaties van de darm of ontstekingen in de darm reageren daar goed op. Bijvoorbeeld kombu, kuzu, wakame, arame, hijiki.
 • Miso wordt gemaakt van gefermenteerde bonen of granen. Het is een pasta die je aan het einde kunt toevoegen daar het niet mag meekoken. Het is rijk aan probiotica: goed voor je darmflora dus. Er zijn vele soorten met ieder een andere smaak: hatcho miso: een krachtige miso die zich uitstekend leent voor misosoepen. Genmai miso: genmai betekent ‘bruine rijst’ en wordt met genmai koji en van ongepolijste rijst gemaakt. Genmai heeft een iets lichtere smaak dan miso die van geslepen rijst is gemaakt. Ideaal voor een lichte misosoep, evenals de Shiro miso: een witte, heldere miso die van rijst koji, sojabonen, rijst en zeezout wordt gemaakt. Mugi miso: is gemaakt met gerstkoji. Ligt qua smaak tussen de lichte genmai en de krachtige hatcho miso in. Zeer geschikt voor de Europese keuken, omdat de smaak het minst ‘ongewoon’ is. Lekker met wortelachtige groenten in een wintersoepje.
 • Botten en graten, wat moet je daar nu mee zul je denken. Bouillon gemaakt van botten zoals oma dat vroeger deed, bevat glucosamine. Glucosamine is supergoed voor de opbouw van gezonde slijmvliezen. Het is dan ook een bestanddeel van de slijmlaag van het maag- darmkanaal. De kunst is vooral het langdurig laten trekken. Lees onder de producten mere over het maken van botten bouillon. Dit hete ook wel: bone broth. 
 • Verder is soep bij uitstek geschikt om alle groente in te verstoppen die niet zo favoriet zijn: als je basis soep lekker is, dan proef je dat namelijk nauwelijks!

Recept & informatie over bottenbouillon 

Biologische botten kun je halen bij de bio slager. Voor Leiden en omstreken: info@biovleesleiden.nl

Per kilo biologische botten (schenkel, mergpijp, ossenstaart, kippenkarkas) neem je 3 liter water. Doe de botten waar weinig vlees aan zit zoals schenkel en mergpijp, onder water in een ruime pan met een flinke scheut azijn of citroensap. Het toevoegen van azijn of citroensap helpt om de mineralen uit de botten te trekken, met name calcium, magnesium en kalium. Laat dit 1 uur staan. Voeg de groente toe ( bijvoorbeeld: wortel, prei, ui (met schil en al), knoflook, selderij, peterselie en wat je wilt) en breng dan aan de kook. Schep het schuim eraf als het kookt, en draai dan de warmtebron laag.

Zet je het 8-72 uur op een warmhoudplaatje. Pas helemaal aan het einde voeg je zout of bouillonblokjes naar smaak toe. Daarna zeven en uitdrukken zodat je de bouillon over hebt. Perfect voor de slijmvliezen van het maag- darmkanaal, zowel qua voeding als reparatie als kalmering van het zenuwstelsel van het maag- darmkanaal en het immuunsysteem. Na het bereiden van de soep, laat je deze buiten of in de koelkast afkoelen tot het vet gaat stollen zodat je het eraf kunt scheppen!

Deze bouillon is prima in te vriezen: In de bouillon zit dus ook al groente, deze haal je er na het trekken uit, de mineraal stoffen, vitaminen en eiwitten zijn dan al in de bouillon overgegaan.

Je kunt de bouillon gewoon drinken, bv 250 ml per dag,. Of je gebuikt het als bijgerecht tijdens lunch of diner. Voeg opnieuw bv 2 ons groente toe, die je kort kookt, en wel opeet: het is daarom een zeer rijke en gemakkelijk opneembare bron van nutriënten. De gekookte 2 ons groente doe je dus door de bouillon.

Voeg ook een blad kombu toe tijdens het trekken van de bottenbouillon: kombu bevat slijmstoffen die helend zijn voor de darm.