Mond detox

Alles wat je in je mond stopt heeft uiteindelijk invloed op het lichaam. Hoe het met je tanden en tandvlees gaat, zegt iets over de balans in je lichaam. Dat we een darmflora hebben dat weten de meeste mensen wel. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ook een mond flora hebt? En dat deze zeer bepalend is voor de gezondheid elders in je lichaam?

Steek je tong eens uit???

De tong coating bestaat uit oude cellen, voedselresten en bacteriën. Meer dan 300 verschillende soorten bacteriën leven in onze mondholte.  65% daarvan bevinden zich aan de achterkant van de tong. Is deze tong-flora uit balans dan kun je last hebben van slechte adem, ontstekingen, tandheelkundige ziekten, en verminderde smaak.
Daarom raden tandartsen en KNO-artsen het regelmatig schrapen van overtollige tongbeslag aan. Ten minste een derde kan gemakkelijk worden verwijderd. Tong schrapen, een goede dagelijkse gewoonte!


Tongreiniger

€ 4,00

Tongreiniger

€ 4,00

Tongreiniger of tongschraper: dagelijkse routine voor een gezonde mond


Tongschrapen

Spoel ‘s ochtend na het opstaan de mond kort met warm water. Neem de tong schraper bij de open uiteinden en schraap 3-4 keer van achter naar voren met een lichte druk het beslag weg. Was na elk schraapbeurt de schraper met heet water.
Gebruik geen grote druk, dat geeft alleen maar verstoring van de tong-flora. Gebruik bij voorkeur geen plastic schraper – maar een metalen. Ook de tandenborstel is niet geschikt voor tong reiniging, omdat de tandenborstel daardoor een broeinest voor bacteriën kan worden.

Tongbeslag

Het is heel normaal dat tijdens de nacht een dunne laag tongbeslag ontstaat. Dit heeft te maken met alle herstel processen die met name in de nacht plaatsvinden. Deze dunne laag kan dan het beste met een metalen tongschraper in de ochtend verwijderd te worden.
Als de laag dikker is, dan komt dat meestal omdat de spijsvertering overbelast is of niet optimaal verloopt. Als er gedurende lange tijd een dikke tongcoating aanwezig is, welke slechts in beperkte mate verwijderd kan worden, dan duidt dat op een overmaat aan toxines in het lichaam.

Ook het uiterlijk van de tong kan veel informatie over de gezondheid geven. Een Chinese arts kan je daar alles over vertellen.

  • Zo zal een bleke, droge of gebarsten tong vaak te maken hebben met uitputting en overmaat aan stress
  • Een rode tong of rode stippen ontstaan vaak als er teveel zout en hete kruiden worden gebruikt
  • Inkepingen aan de zijkant wijzen op een overbelaste lever, door bv teveel aan koffie, of frustratie.