Basistest Darmen

Het doel van de Basistest Darmen is te beoordelen of darmklachten worden veroorzaakt door een ontstekingsreactie, verteringsproblemen, gluten, een afwijking van de darmflora of overgroei met gisten, schimmels (of parasieten ). Ook de slijmvliesimmuniteit wordt meegenomen. Ook kan deze test gebruikt worden om het huidige voedingspatroon bij te sturen en te onderzoeken qua verwerking en opname. Deze test is zinvol bij bijvoorbeeld PDS, prikkelbaar darm syndroom, winderigheid, opgeblazen buik, opboeren, buikpijn, obstipatie, diarree, auto immuunziekten, ontstekingen, stemmings-problemen.
Helemaal onderaan deze pagina staat nog een samenvatting van de mogelijke testen. Kom je er niet uit met de keuze voor de juiste test voor jou, boek dan een kort telefonisch consult.


Basistest Darmen

€ 125,00

Basistest Darmen

€ 125,00

Het doel van de Basistest Vertering is te beoordelen of darmklachten worden veroorzaakt door een verteringsprobleem, verschoven zuurtegraad, gluten, een afwijking van de darmflora of overgroei met gisten. Door een ontlastinganalyse aan te vragen, kan er sneller een oplossing worden gevonden voor onbegrepen darmklachten. Ook klachten elders in het lichaam kunnen darm gerelateerd zijn: zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Of irritaties / ontstekingen aan de andere slijmvliezen van het lichaam: keel, neus, oor, blaas, luchtwegen, genitaal of huid.

Informatief consult bij natuurgeneeskundige Monique Berends in Leiderdorp / telefonisch of via zoom. 


Het Basispakket: Basistest Darmen

Het basis pakket darmflora bevat de volgende analyses:
• Verteringsparameters: zuurtegraad, vet-, vezel- en zetmeelvertering
• Darmflora: E.coli, Enterobacteriaceae (incl determinatie) , Lactobacillus spp. en Enterococcus spp (incl. virulentie factoren), Bifidobacterium spp.
• Gisten en schimmels
• Immunoglobuline A (sIgA)
• Gluten test: anti-gliadine

Deze test kan bij de opties worden uitgebreid met extra parameters zoals ontsteking (calprotectine), parasieten, leaky gut

Extra optie: Test ontsteking in de darm, Calprotectine

Een toename van calprotectine in de ontlasting duidt op een chronische darmontsteking. De test kan positief zijn bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en darmkanker. Men ziet ook een verhoging bij darmbeschadiging door chronisch gebruik van NSAID pijnstillers zoals diclofenac. De test is dus ook mét de bepaling calprotectine aan te vragen.

  • Nb bij het chronisch darmklachten pakket, is calprotectine al inbegrepen
  • Nb deze test is alleen aan te vinken als extra optie náást de Basistest Darmen. wil je alleen calprotectien testen, kijk dan bij het tabblad ontstekingen. 

Extra optie: Test leaky gut , Zonuline

Zijn er al langere tijd darmklachten / irriterende vodselprikkels in de darm of ziekteverwekkers? Dan kan de darmwand verhoogd doorlaatbaar worden. Er lekken dan stofwisselingsproducten / toxines en voedselresten in het bloed, waar het immuunsysteem van uit balans raakt. Verder voelen mensen zich dan vaak moe of hebben naast de buikklachten ook last van een zwaar hoofd of hoofdpijn. Wil jij weten of je een leaky gut, een lekke darm hebt, vink dan ook deze extra optie aan. 

  • Nb bij het chronisch darmklachten pakket, is zonuline al inbegrepen
  • Nb deze test is alleen aan te vinken als extra optie náást de Basistest Darmen. wil je alleen zonuline testen, kijk dan bij het tabblad leaky gut.

Extra optie: parasieten Dientamoeba Fragilis & Blastocystis Hominis

Meest voorkomende klachten bij de 2 meest voorkomende parasieten zijn: cyclisch brijige ontlasting (dus af en toe dun) of altijd brijige ontlasting, vermoeidheid, gasvorming. Echter: er zijn ook mensen die juist met hevige obstipatie kampen.

Optie uitgebreid: Chronisch darmklachten pakket:

De meest uitgebreide test bij darmklachten is het chronisch darmklachten pakket: deze bevat alle analyses uit de basis test darmen : zuurtegraad, vertering, darmflora, schimmels & gisten, sigA slijmvlies immuniteit, en anti gliadine(gluten) PLUS de parasieten D Fragilis en B hominis + calprotectine (ontsteking) + leaky gut / doorlaatbaarheid darmwand (zonuline) +  darmwand beschermende darmflora: Akkermansia en Prausnitzii + alvleesklier verteringsfunctie (pancraes-elastase) + beta defensine (afweer in de dikke darm).

Optie uitgebreid + Histamine: Chronisch darmklachten pakket + Histamine:

Herken je deze histamine klachten, dan is het verstandig ook histamine mee te laten nemen in de test. Veelvoorkomende histamine intolerantie klachten zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, jeuk (huidklachten met roodheid), onrust, hartkloppingen, duizelig, gasvorming, buikkrampen, loopneus, misselijkheid, allergische reacties zoals netelroos.

Overige parameters die aan te vragen zijn:

Wil je andere analyses toevoegen, stuur dan een email: vrijwel alles is mogelijk:
• minder vaak voorkomende ziekteverwekkers,
• uitgebreidere ontstekingsmarkers,
• andere parasieten
• andere bacteriële darm ontsteking veroorzakers
• uitgebreidere preventieve screening voor darmkanker
• zelfs genetisch onderzoek.

Uitleg van de basistest analyses

Zuurtegraad. Afwijkingen van de zuurtegraad, te hoog of te laag, duidt op een verstoring van de darmflora: er is dan sprake van veel gasvorming en gisting / rotting.
Uiterlijk: Onverteerd voedsel, slijm, afwijkende geur en brijachtige ontlasting duidt op darmaandoeningen / ziekteverwekkers of voedselintoleranties.
Zetmeelgehalte. Wanneer je zetmeelrijke producten zoals brood niet goed kunt verdragen / verteren, wordt er een hoog zetmeelgehalte van de ontlasting waargenomen. Dit kan een toename van parasieten of gisten zoals candida soorten veroorzaken.
Vet. De bepaling van het vetgehalte is een belangrijke analyse. Een hoge uitscheiding van vetten hangt samen met verminderd efunctie van de lever, galblaas of alvleesklier. Het vetgehalte kan toenemen bij coeliakie, ontstekingen en gebruik van maagzuurremmers.
SigA is de slijmvlies immuniteit: SigA vormt de belangrijkste verdediging van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Het beschermt tegen invasie van bacteriën, virussen, parasieten, en kan allergieën voorkomen. Een normale waarde is 1000, een te hoge waarde wordt gevonden als er acute of chronische infecties zijn. Een te lage waarde geeft irritatie gevoeligheid of ontstekings gevoeligheid van de slijmvliezen van het gehele lichaam. Een verlaagd sIgA treedt vaker op bij een glutenallergie. Een tekort kan ook aangeboren zijn of ontstaan door stress en intensieve sport beoefening
Anti gliadine geeft aan of er in de darm, anti stoffen tegen gluten worden gevormd. is dat het geval, dan is een gluten vrij / beperkt dieet aan te raden.

Methode darmflora analyse

De darmflora-analyse vindt plaats op basis van specifieke kweekmethoden waarbij de aantallen van de voornaamste bacteriegroepen worden bepaald, en de aantallen van de ziekteverwekkers in kaart worden gebracht. 

Testpakket

U ontvangt thuis testmaterialen, een verzendenveloppe en gebruiksinstructies. Het ontlastingsmonster wordt in een special opvangbuisje geplaatst en aan het begin van de week (op een maandag / dinsdag of woensdag) naar het laboratorium verzonden.

Antibiotica en probiotica gebruik

Wanneer u anti biotica heeft gebruikt, laat dan na enkele weken controleren of de darmflora zich heeft hersteld. Wanneer u probiotica (suppletie) gebruikt, stop minimaal een week voor het insturen van het ontlastingsmonster met toediening van alle probiotica / wanneer u langdurig probiotica gebruikt, stop dan liever minimaal 3 weken voor afname van de ontlastingtest.

Indicaties / klachten

De veel voorkomende klachten bij een afwijkende darmflora zijn / indicaties om een ontlastiongtest te overwegen:
• opgezette buik of winderigheid na het eten
• (zeurende) pijn in de bovenbuik
• klachten bij vettig voedsel
• vettige ontlasting (licht van kleur)
• familieleden met galklachten
• maagklachten
• gebruik van maagzuurremmers
• eet u veel zetmeel
• klachten door het eten van brood, rijst en pasta
• opgezette buik, diarree of obstipatie
• klachten nemen af na probiotica gebruik
• klachten zijn ontstaan na een antibioticumkuur
• Candida klachten

Maar ook oa. vermoeidheid, hoofdpijn, vergeetachtigheidheid en concentratie problemen kunnen samenhangen met een niet optimale buik balans. 

 


Onderzoeken die kunnen worden ingezet

Heb je last van wisselende ontlasting, gasvorming, opboeren, opgeblazen buik, winderigheid, buikpijn, kramp, misselijkheid, vol gevoel, obstipatie of diarree? Heb je het idee dat je op voeding reageert maar kom je er niet achter wat het nu precies is?  Ben je vaak moe, last van brain-fog (= ongeconcentreerd, prikkelbaar, moe, zwaar op de hand, slaapklachten) Heb je klachten die wel eens buik gerelateerd zouden kunnen zijn, zoals: allergische reacties (oa netelroos) , migraine, hormonale klachten, hoofdpijn, eczeem, stemmingsklachten, slaapproblemen, spier- en gewrichtsklachten, astma, chronische klachten of ontstekingen van bv blaas, baarmoeder, huid, voorhoofdholtes, keel-neus-oor, maag- darm kanaal?

Onderstaande testen kunnen helpen de oorzaak te vinden. Zodat je – afhankelijk van de disbalans-  met voeding, leefstijl, reguliere medicatie en/of kruiden weer de balans kunt terugvinden naar een optimale vertering en goed in je lijf zitten.

Er bestaan zeer veel verschillende diëten: koolhydraat arm, candida dieet, ketogeen, FOD map enzovoorts. Onderzoek kan helpen te differentiëren wélk dieet voor jouw lichaam het meest geschikt is om weer in balans te komen. Of welke voeding voor jouw lichaam/ vertering / immuunsysteem een probleem vormt.

Onderzoeken die kunnen worden ingezet:

Heb je specifieke wensen ,mbt onderzoek: stuur een email om het voor jou geschikte pakket te laten samenstellen. 

Basistest darmen (ontlastingtest)
Deze meet: zuurtegraad, vertering van zetmeel en vetten, darmflora: goede en slechte bacteriën, schimmels gisten + slijmvliesimmuniteit (darm – lichaams slijmvliezen koppeling) + gluten / De uitgebreide versie welk óók meet:  de doorlaatbaarheid van de darmwand, afweersysteem darm, ontstekingen, alvleesklierfunctie, specifieke darmbacterien,  parasieten. De basistest laat zien of je de voeding die je eet, wel kunt verteren en wat voor darm milieu dat oplevert. Bij alle buikklachten zoals gasvorming, opboeren, opgeblazen buik, winderigheid, buikpijn, misselijkheid, vol gevoel, obstipatie of diarree. Maar ook bij andere slijmvlies gerelateerde klachten, zoals huidproblemen,  ontstekingen en auto immuunziekten.

Parasieten test (PCR ontlastingtest)
op de 2 meest voor komende : B. Hominis en D. Fragilis  / test op de 6 meest voorkomende : B Hominis, D fragilis , Giardia lamblia, Entamoeba histolitica, Cryptosporidium spp, Cyclospora cayetanensis. Meest voorkomende klachten bij de 2 meest voorkomende parasieten zijn: cyclisch brijige ontlasting (dus af en toe dun), vermoeidheid, gasvorming. Echter: er zijn ook mensen die juist met hevige obstipatie kampen. De andere bovengenoemde parasieten geven in de regel nog hevigere klachten: zoals zeer veelvuldig diarree, buikpijn, bloed en of slijm bij de ontlasting.

IgG 1,2,3,4Voedselintolerantieonderzoekuit bloed
Test op de 31 meest veroorzakende voeding. Klachten kunnen zijn: astma, eczeem, diarree of andere buikklachten, KNO- klachten zoals chronische verkoudheid, vermoeidheid, koorts, spier- en gewrichtsklachten, migraine/hoofdpijn, allergische reacties zoals netelroos. Het totaal IgE allergie wordt ook mee bepaald  om uit te sluiten dat er een allergie speelt. Is deze waarde te hoog dan kan verder onderzoek worden gedaan op voeding allergenen / inhalatie allergenen (zoals huisstofmijt, hond, kat etc)

Histamine test (uit ontlasting)
Veelvoorkomende klachten bij ene histamine intolerantie zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, jeuk, onrust, hartkloppingen, duizelig, gasvorming, buikkrampen, loopneus, misselijkheid, allergische reacties zoals netelroos)

SIBO test (methaan & waterstof ademtest)
Small Intestinal Bacterial Overgrowth; een bacterie-overgroei in de dunne darm. Klachten kunnen zijn: vrij snel na het eten een opgezette pijnlijke buik, gasvorming, vermoeidheid, rosacea, buik vaak gevoelig en hard rond de navel.

Lactose intolerantie gen test uit bloed
Lactose (Lactosemalabsorptie) is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen buikklachten ontstaan (zoals buikpijn, diarree, gasvorming). We spreken dan van lactose-intolerantie. Je kunt dan wél lactose vrije melk(producten) gebruiken. (Nb: Mensen met een IgG intolerantie voor zuivel : kunnen niet tegen de eiwitten uit zuivel, bv.melk: zij kunnen géén lactose vrije melk gebruiken, daar dit nog wel de melkeiwitten bevat. )

Fructose intolerantie gen test uit bloed
Fructose-intolerantie gaat meestal gepaard met buikpijn, gasvorming, krampen, winderigheid, diarree of brijige ontlasting na het eten van een fructoserijk voedingsmiddel. Maar ook hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, depressies, sterke hypoglykemie, slaapproblemen etc. kunnen het gevolg zijn van het niet kunnen verteren/opnemen van (teveel) fructose. En niet te vergeten de kwelgeest ‘jicht’ die door te veel fructose of een fructose intolerantie kan opspelen.

Meest voorkomende tekorten uitsluiten
Spelen er klachten of zit je niet lekker in je vel dan is het altijd verstandig om veel voorkomende tekorten uit te sluiten. Meestal is dit allang bij de huisarts gedaan. Echter soms zijn enkele waarden nooit gecontroleerd of is er niet eerder goed gekeken naar de uitslag binnen het referentiekader. Vitamine D, vitamine B12, Hb, ijzer en ferritine (ijzervoorraad). Ook kan het nuttig zijn om te kijken naar de schildklierfunctie (TSH,VT4, T3), vetstofwisseling (cholesterol, bloedvetten etc), vetzuur balans (omega 3-6) enz.

De testuitslagen worden je per mail toegezonden. Zowel de officiële uitslag als een korte beschrijving van de eventueel gevonden afwijkingen.

Een therapieplan kan desgewenst worden opgesteld en besproken tijdens een consult door natuurgeneeskundige Monique Berends. (Dit kan telefonisch, in mijn praktijk of via zoom). Meer informatie? : stuur een email met je vragen!