Koud water detox

Hydrotherapie is het gebruik van water als geneeskrachtig medium.
Deze geneeswijze is heel oud; er zijn bronnen bekend die al 2000 jaar voor onze jaartelling in gebruik waren voor deze doeleinden.

De werking van het water is gebaseerd op verschillende factoren:
Omdat water een goede geleider is, kan door de temperatuur van het water makkelijk een prikkel op het lichaam worden toegediend. Hoe groter het temperatuursverschil met het lichaam, hoe sterker de prikkel.
De reactie van het lichaam is, dat zij haar temperatuur zo constant mogelijk wil houden. Bij warmtetoevoer gebeurt dit middels zweten, bij koudetoevoer door middel van het verhogen van de stofwisseling. Bij zowel warmte als koude ontstaat er eerst een vaatvernauwing en daarna een vaatverwijding. Echter de koudeprikkel geeft een sterkere reactie die dieper gaat en langer aanhoudt.

Binnen de natuurgeneeskunde wordt hydrotherapie toegepast om de circulatie te verbeteren. Hierdoor wordt de uitscheiding van schadelijke stoffen gestimuleerd en de weerstand verhoogd. Ook mensen met koude handen en voeten hebben er baat bij: de bloedsomloop gaat verbeteren!

De koudeprikkel heeft ook een hormonale werking: het zorgt ervoor, dat het lichaam een reset krijgt, wakker wordt of in paraatheid komt, maar evengoed kan het voor het slapen gaan toegepast worden voor een goede nachtrust.

De koudeprikkel heeft ook een enorm positief effect op je immuunsysteem: het wordt er namelijk slimmer van! 

Waarom koud water detox?!

Meer energie, fit de dag beginnen, beter slapen, betere stress balans & stemming & een sterker immuun systeem!

Probeer onderstaande begietingen minimaal een paar dagen achtereen toe te passen en voel wat het je doet!

Beginnersbegieting:

• ‘s Morgens eerst warm douchen
• Dan zo koud mogelijk zetten en begiet van rechter kleine teen tot aan het kniegewricht, blijf daar even hangen en ga dan weer naar beneden tot aan de grote teen. Herhaal links en doe dan de achterkant van hiel tot knieholte en terug. Doe hetzelfde met de (onder)armen
• Ben je hieraan gewend, dan kan je het hele been en de hele arm doen
• Erna stevig afdrogen en aankleden: binnen 5 minuten moet je weer helemaal warm zijn
• Hoe vitaler je lichaam, hoe sneller de warmtetoevloed komt: na wat oefening is dat al met 5 seconden.
• NB!!: denk eraan om goed te blijven ademen tijdens de begieting!

Gevorderden begieting:

Breid bovenstaande begieting uit naar achtereenvolgens: genitaliën, buik, borst, hals, rug, gezicht (niet het hoofd), oksels en eindig met de voeten. Dit alles kan in 30 seconden en je kunt dit langzamerhand uitbreiden naar 3 minuten.
NB!!: denk eraan om goed te blijven ademen tijdens de begieting!

Let op!

• Kies een behandeling die past bij je vitaliteit (hoe vitaler: hoe langer en kouder)
• Hydrotherapie op de buik is niet geschikt tijdens de menstruatie
• Elke behandeling moet met koud eindigen
• Een uur voor de behandeling mag er niet gegeten worden: ‘s morgens is dus ideaal.
• Na elke behandeling niet afdrogen maar afwrijven en warm aankleden: praktisch vaak niet haalbaar, dus gewoon afdrogen en aankleden kan ook!
• Geen hydrotherapie bij ernstige vaatziekten of ernstige spataderen.

Rust na de koude prikkel

Bouw ná de koude prikkel een rustmoment in, zodat je lichaam de prikkel kan verwerken. De positieve effecten zoals die op je immuunsysteem, zullen dan veel krachtiger uitpakken! 

Ijsman

In dit filmpje vertelt Wim Hof, alias de IJsman, over zijn ontdekkingen van koud water therapie en zijn ademhalingsoefening.

Open water zwemmen

Steeds meer mensen gaan open water zwemmen. Je hebt dan de fantastische combinatie van kouw water prikkel én natuur. Met wat oefening en doorzettingsvermogen, lukt je dat het hele jaar rond. In de winter is het eerder dippen, en in de zomer kun je een flink stuk zwemmen voor hetzelfde effect.