Body & Mind

Het lichaam liegt nooit. Het geeft spontaan een reactie. En die reactie komt voort uit overtuigingen en gedragspatronen die we al dan niet bewust in ons leven hebben opgebouwd. Juist omdat deze spontane reacties sneller gaan dan het denken, geven ze ons veel informatie over hoe we ons zelf hebben geprogrammeerd. En dat geeft weer handvatten om te leren!

Neem jezelf eens onder de loep: let eens op wat jouw fysieke eerste reactie is op stress bijvoorbeeld of op tegenslag. Waar voel je dat in jouw lichaam: waar gaat het verstrakken, waar bouwt zich de spanning op? Bij de ene persoon gaat de nek schouder partij meteen aanspannen. Is dat aan de orde van de dag dan word je eerder moe, geïrriteerd, een kort lontje, zeurende hoofdpijn.
Het kan ook zijn dat je als kind altijd op je hoede hebt moeten zijn: door een dominante opvoeding bijvoorbeeld. Bepaalde plekken van je lichaam kunnen dan altijd in de verstrakking blijven staan, vaak zonder dat je het nog in de gaten hebt. Naast het nek schouder type is er ook het buik type: mensen die klachten in de buikstreek ervaren als bij hun de emmer overloopt: buikpijn, misselijk, opgeblazen. En wanneer loopt de emmer nu over? Als bij jouw zwakkere plekken teveel extra druk komt.

Zo kunnen er letterlijk klachten aan de luchtwegen ontstaan als je je vaak niet echt hebt kunnen uiten of uitspreken. Bepaalde emoties kunnen organen verstoren in hun werking. Zo wordt aanhoudende boosheid met het ondermijnen van de leverfunctie in verband gebracht. Piekeren en zorgen verzwakken de energie van de maag. Angst belast de nieren en verdriet heeft invloed op de longen. Schuldgevoel lost niets op: het maakt zelfs je immuunsysteem minder weerbaar..

Belemmerende gedachten, oude niet voedende patronen, destructieve gewoonten: ruim ze op: breng je Body & Mind in balans: sta jezelf toe te helen! Check onze trainingen Ikmada - wandel-detox-cursus in Griekenland, VeranderKracht, Versterk je Focus of Een Nieuwe Start.