Darmreiniging

Om je darmen weer gezond te maken en zo het hele lichaam een schoonmaakbeurt te geven, kun je colonhydrotherapie (hoge darmspoeling) of een klysma toepassen. In beide gevallen laat je geleidelijk gezuiverd water in je dikke darm lopen. Bij de colonhydrotherapie doet een therapeut dat. Bij een klysma doe je dat zelf.

Beide behandelingen masseren de spierwand van de dikke darm waardoor de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd. Hierdoor wordt uiteindelijk een reiniging in de plooien van de dikke darm bereikt. In de eerste fase wordt alle oude darminhoud in de week gezet en kan de darmwand en  het lichaam zich hydrateren. Een van de functies van de dikke darm is namelijk heropname van water zodat de behandeling ook een algeheel reinigend effect heeft op het hele lichaam. In een volgende fase komt de stagnerende ontlasting eruit en later ook de brokken en korsten die zich in de loop der jaren hebben vastgezet. De behandeling bevordert het verwijderen van slijm, gassen, schimmels, parasieten en toxineresten.

Het voordeel van de klysma is dat je voordelig, duurzaam, rustig thuis en zelfstandig je darm kunt reinigen. Het voordeel van colonhydrotherapie is dat de reiniging veel grondiger is & je gemakkelijker dieper in de darm komt met het water. 

Veelgestelde vragen over klysma gebruik

Scroll door tot onder de producten om alles te weten te komen over klysma gebruik, toepassing, veel gestelde vragen en de geschiedenis. 

Een bijzondere variant van de klysma is de koffieklysma.


per 2 goedkoper

Originele PIC Klysmaset

€ 15,25
per 2 goedkoper

Originele PIC Klysmaset

€ 15,25

Een klysma is bedoeld om zelf (thuis) een darmspoeling te doen. Ook om makkelijk mee te nemen op reis. De set is geschikt voor veelvuldig gebruik. aanbevolen op dag 6 van de leverzuivering en ná de flush-nacht op dag 7 / 8 of 9

Roestvrijstalen klysma bucket (2 liter). 

De hele set bevat:

  • een RVS klysma emmer/bucket (inhoud 2 liter)
  • slang met kraantje
  • 2 canules (om in te brengen)
Uitverkocht

Klysma Flacon 150 ml.

€ 2,75
Uitverkocht

Klysma Flacon 150 ml.

€ 2,75

Kleine klysma flacon voor het gemakkelijk inbrengen van een kleine hoeveelheid water. Ook zijn deze zeer geschikt voor het toedienen van lijnzaadolie of detox met tarwegras sap. Of met rustgevend / ontkrampend kamille thee extract.

Handige absorberende onderleggers voor gebruik bij de klysma sessie. 

Helpt de darmflora te versterken. Ook aanbevolen ná elke leverzuivering (Andreas Moritz) & na klysma gebruik of darmreiniging.

Originele PIC-set om de slang, aansluiting, kraantjes en hulpstukken te vervangen, passend bij de originele PIC klysma.

laatste voorraad

Kunststof Bucket Klysma - 1 liter

€ 11,95 € 9,95
laatste voorraad

Kunststof Bucket Klysma - 1 liter

€ 11,95 € 9,95

Compacte bucketklysma met neerzet- of ophangmogelijkheid. Inclusief slang, kraantje en 2 canules.

Setvoordeel!

Hurkie

€ 17,95
Setvoordeel!

Hurkie

€ 17,95

De zithouding op onze moderne toiletten is 90°. Hierdoor blijft de spier die het rectum geknikt houdt, aangespannen staan. Dat is niet bevorderlijk voor een goede stoelgang. Met de Hurkie is dit verleden tijd. Door de 35° hoek zal de spier van het rectum meer ontspannen staan. Het helpt een goede stoelgang.

per 2 voordeliger!

Biologische Groene Ongebrande Gemalen Koffie

€ 11,75
per 2 voordeliger!

Biologische Groene Ongebrande Gemalen Koffie

€ 11,75

Groene koffie is gemaakt van ongebrande onbespoten arabica koffiebonen uit Peru. Ongebrande koffie wordt veel toegepast voor het bereiden van een koffie-klysma, maar wordt ook gezien als een gezonde drank. Groene koffie is rijk aan chlorogeen- en cafeïne zuur: twee krachtige antioxidanten. 250 gram

Biologische hele koffiebonen uit Peru, Sumatra en Bolivia, zorgvuldig gemengd en gebrand. Ingredienten: 80% arabica, 20% robusta bonen. Inhoud 1000 gram. De koffiebonnen kunnen gemalen worden met de koffiemolen van DeLonghi 

Triphala is de Ayurvedische naam voor de traditionele mix van drie vruchten: Amalaki, Bibhitaki en Haritaki. Het wordt in India al meer dan 1.000 jaar gebruikt. het bevat helende eigenschappen waaronder het verhogen van de weerstand en het reinigen van ons darmstelsel.


Klysma voorbereiding

Klysma behandelingen werden al ver in de oudheid toegepast om diverse klachten te verlichten. In de lezing DARMREINIGING wordt zowel de geschiedenis als de hedendaagse toepassing, apparatuur en voordelen uitgebreid besproken.

Een klysma behandeling is pijnloos en leidt veelal tot opvallend goede resultaten. Het resultaat is dat de darmen worden schoongemaakt, maar ook kunnen de gemoedstoestand en andere lichamelijke klachten verbeteren.

Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer en voldoende tijd om het spoelwater af te laten vloeien. Zoek een plek dichtbij het toilet .

Het is fijn om een matje neer te leggen, een tuinstoelbekleding is ook comfortabel. Voor de zekerheid bescherm je deze met een zeiltje en oude handdoek, of met een absorberende onderlegger (celstof matje). Een fleecedeken en een kruik zorgen voor extra comfort. Ook een klokje is handig. Veel mensen gebruiken de klysma tijd ook om een boekje te lezen, te ontspannen en/of te mediteren.

Klysma weetjes:

• Gebruik water op lichaamstemperatuur
• Hang de klysmazak max 1 meter hogen dan de billen
• Maak het jezelf comfortabel
• Ga bij aandrang meteen naar de wc
• Ook bij kramp in de buik meteen naar de wc en niet ‘volhouden’.
• Kies de juiste hoeveelheid water die je in wilt laten lopen die past bij je doel en de mogelijkheden van jouw buik en darmen.
• Let op de juiste houding voor het uitvoeren van een darmspoeling

Praktische uitleg klysma procedure

1. Ga eerst naar het toilet
2. Sluit het kraantje van de aanvoerslang en vul de klysmazak met vloeistof (en laat alle luchtbellen er eerst uitlopen alvorens te starten)
3. Hang de zak op een hoogte van ongeveer 1 m boven de anus (hoe hoger hoe meer waterdruk, de druk blijft het liefst laag, zodat de darm niet onnodig gestrest raakt, dus niet te hoog hangen!)
4. Voorkeur houding is op de linkerzijde of op handen en knieën zitten op de grond. (NB: nooit zittend op het toilet, in die houding raakt het onderste gedeelte van de darm, het sigmoid, gemakkelijk overvol, en komt daar teveel druk/rek wat schadelijk is voor de darmwand en darmfunctie)
5. Breng wat olie of crème aan op de anus en de inbrengcanule
6. Plaats de canule langzaam en voorzichtig in de anus
7. Open de toevoer door het kraantje open te zetten en laat de vloeistof heel langzaam in de darm stromen
8. Als er een ‘vol gevoel’ is, of een aantrekking van de sluitspier, dan kan de toevoer van de vloeistof gestopt worden. Als dit gevoel weer wegtrekt, kan er weer wat water bijlopen. Trekt het niet weg, ga dan naar het toilet en start daarna de klysma opnieuw
9. Als het water is ingelopen, masseer de darm dan in tegengestelde richting zodat het water ook tot in de stijgende darm komt. (begin linksonder, dan recht omhoog tot aan de ribben, daar rechtsaf en naar beneden. Er kan ook met yoga houdingen gewerkt worden
10. Laat na de klysmasessie het water en de resten uit de darm wegstromen in het toilet.

Handige toebehoren bij klysma sessie:

Celstofmatjes, matras beschermer, matje, fleecedeken, kruik, klok, boek etc. 

Veelgestelde vragen over klysma en darm reiniging:

Staat jouw vraag er niet bij? Mail je vraag naar info@bodyandminddetox.nl

Waarom zitten er 2 verschillende tuitjes / canules bij de klysma set?

Beide tuitjes oftewel inbreng canules kunnen gebruikt worden. De korte canule is vooral geschikt als de locatie van de anus niet diepliggend maar dus gemakkelijk bereikbaar is. De meeste mensen vinden de langste canule het prettigst in het gebruik, omdat men dan gemakkelijker bij het kraantje kan.

Wat voor water gebruik ik voor de klysma?

Het belangrijkste is dat het water op lichaamstemperatuur is. Je kunt zuiver water gebruiken dat gefilterd is. Het water uit de kraan in Nederland bevat gelukkig geen chloor zoals in sommige andere landen. Je kunt dus ook kraanwater gebruiken / dan wel kraanwater koken en weer laten afkoelen tot lichaamstemperatuur. Wil je zo zeker mogelijk weten dat er geen mogelijk schadelijke stoffen in het water zitten, dan kun je flessen water kopen.

Ik kan niet meer dan 250 ml water binnenhouden

Probeer de verschillende houdingen: dat kan net het verschil tot een gemakkelijkere inloop maken. Het meest ideale tijdstip is vlak na de stoelgang. Een kleinere inloop van bijvoorbeeld 150 ml is ook nuttig: probeer er een kwartiertje mee te blijven liggen en laat het dan pas weer uitlopen. Ga daarna voor een tweede sessie en kijk of het dan gemakkelijker gaat. Gebruik in plaats van water, sterke kamille thee: dat kalmeert de darm en leidt tot een rustiger spoeling.

Is het normaal dat de losgelaten resten zo stinken?

Schrik niet van de lucht, het zijn allemaal oude aangekoekte voedselresten die nu loskomen. Geleidelijk aan zal de stank en ook het uiterlijk veranderen.

Ik krijg tijdens de klysma inloop steeds kramp in de buik

De beste resultaten worden behaald, indien het water even wordt vastgehouden (maar ga als er grote aandrang is meteen naar toilet!) en de darm tijdens de klysma zacht wordt gemasseerd. Als er sprake is van kramp, dan meteen naar het toilet om het water kwijt te raken! Ga daarna eerst een half uur met een kruik liggen en probeer dan rustig opnieuw een klysma te nemen. In plaats van water kan men dan kamillethee gebruikt worden.

Wat is het verschil tussen een hoge darmspoeling / colon hydrotherapie behandeling en een klysma?

Een klysmabehandeling voer je thuis uit. Een hoge darmspoeling / colon hydrotherapie behandeling bij een gecertificeerd therapeut. De apparatuur bij de colonhydroptherapeut maakt het mogelijk dat er afwisselend zowel water ingevoerd – en darminhoud afgevoerd kan worden. Het is een gesloten systeem. Dus er komen geen geurtjes vrij en er zijn ook geen tussentijdse toiletbezoeken tijdens de handeling nodig. De apparatuur kan nauwkeurig regelen met welke druk , temperatuur en hoeveelheid water tijdens de behandeling gewerkt wordt. Het water kan daardoor gemakkelijker hoger in de dikke darm inlopen dan met een klysma behandeling thuis het geval is.

Wat is Herxheimer reactie?

Een Herxheimer Reactie kan zich voordoen tijdens een detox kuur wanneer het lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam in staat is om uit te scheiden. Wanneer dit gebeurt, kan hoofdpijn, misselijkheid en algehele malaise het gevolg zijn. Een klysma kan snel verlichting geven daar de behandeling het lichaam en de darm snel van afvalstoffen kan ontdoen.

Wat is een retentie klysma?

Een retentie klysma is een klysma dat zo mogelijk een bepaalde tijdsperiode in de darm vastgehouden word. Vaak zijn er aan het klysma water geneeskrachtige stoffen zoals kruiden toegevoegd die door de opname van het water door de darm in het lichaam een extra geneeskrachtige werking hebben. Een voorbeeld hiervan is een koffie klysma. Ook lokaal in de darm kan een bepaalde stof zo een therapeutisch effect hebben. Een voorbeeld hiervan is een knoflook water retentie klysma dat gebruikt kan worden bij parasitaire infecties als ondersteuning van een eliminerende therapie. Ook een inloop met sterke kamille thee kan lokaal in de darm een kalmerende en ontstekingsremmende werking hebben.

Ik lees ook wel over toevoegingen aan het klysmawater, waarom zou je dat doen?

Toevoegingen aan het klysmawater hebben als doel een extra therapeutische effect. Tarwegrassap kan aan het water worden toegevoegd: dit heeft een krachtig ontgiftende werking, onder andere voor zware metalen en andere lichaamsvreemde stoffen.
Ook een lijnzaadaftreksel kan aan het water worden toegevoegd. 3 eetlepels hele lijnzaad met 500 ml kokend water overgieten, 10 minuten laten staan, zeven en met dit water de klysma aanmaken. Verzorgend voor de slijmvlieslaag in de darm, ontstekingsremmend.
Een 500 ml kamillethee inloop (= 500 ml water met 3 zakjes kamille thee, een half uur laten trekken en op lichaamstemperatuur laten inlopen) kan goed helpen bij mensen waarvan de darm lastig weer op gang komt, opgezette buik, pijnlijke buik, krampen, trage stoelgang, of onvolledige stoelgang enzovoort. Je weekt dan alleen het onderste gedeelte in. Je mag hiermee prima 15 minuten blijven liggen, zolang je maar geen aandrang hebt.

Hoe vaak mag je een klysma behandeling uitvoeren?

Dat hangt geheel af van het doel van de behandeling en de individuele situatie. Bij detox kuren kan vaak dagelijks een klysma gedaan worden. Ter onderhoud kan 1-12x per kwartaal een klysma gedaan worden. Individueel advies nodig? Boek een natuurgeneeskundig consult. Hoe veelvuldiger de klysmabehandelingen hoe belangrijker de voeding om het nieuwe evenwicht in de darm goed te ondersteunen (lees: voeding)

Kan mijn partner dezelfde klysmazak ook gebruiken?

De klysmazak is vanzelfsprekend voor persoonlijk gebruik en moet niet worden uitgeleend. Dit om ongewenste uitwisseling van bacteriën of ziekteverwekkers te voorkomen.

Zitten er gevaren aan klysma gebruik?

Bij een juist gebruik en individuele afstemming en ondersteuning van de klysma behandeling is het een van de natuurlijkste manieren om de darm en het lichaam in betere conditie te brengen. Vanzelfsprekend overweeg je geen klysma bij acute aambeien, bloed in de ontlasting, niet gediagnosticeerde plotselinge en totale verstopping en onverklaarbare onbegrepen hevige buikklachten / buikpijn.

Is de klysmazak geschikt voor veelvuldig gebruik?

Jazeker, je kunt je klysmazak eindeloos hergebruiken. Na gebruik goed schoonmaken. Dit doe je met lauwwarm water dat je door de zak en slang spoelt. Het kraantje en canule kun je met zeep wassen, naspoelen en dan te drogen leggen op een stuk keukenpapier. Altijd meteen schoonmaken en weghangen om te drogen en daarna pas weer opbergen. Vooral het drogen heeft wat tijd nodig: hang de zak + slang uit zonder het kraan/canule gedeelte. 

Verstoort een klysmabehandeling de gewone stoelgang frequentie?

Een gezonde darm zal na een klysma de normale toiletgang weer gewoon vervolgen, eventueel met een kleine pauze. Het werkt dus niet verstorend op de normale stoelgang frequentie en kan zelfs helpen deze te herstellen. Werkt dat bij jouw darm anders? Vraag dan eens advies aan een ervaren colon hydrotherapeut. Vaak heeft het te maken met spanning / verkramping in de buik, met je voeding, darmflora of ademhaling. 

Ik gebruik medicijnen, mag ik een klysma doen?

Er zijn enkele reguliere medicijnen die de darmwand aantasten of verhoogd doorlaatbaar maken. Klysmagebruik kan dan alleen op voorschrift van arts of natuurgeneeskundig therapeut na zorgvuldige afweging. Voorbeelden zijn: langdurige hoge doseringen prednison en NSAID’s (pijnstillers).

Hoe zit het met de snelheid / de druk van het inlopende water van de klysma?

Aanbevolen is het water heel rustig in te laten lopen zonder de darm te stressen. Bij een colon hydrotherapie behandeling wordt daarom door de meeste therapeuten in Nederland de slow fill methode gebruikt: het water loopt dan bij het vullen van de darm met een maximale druk van 10-20 mBar in de darm. In de Uk en USA wordt wel met een druk van 80 mBar gewerkt: je kunt je voorstellen dat daar veel problemen door kunnen ontstaan: de indianen verhalen op internet slaan naar mijn mening op die behandelingen waar met veel te hoge druk loslatingen vanuit de darm geforceerd worden. Ook het optreden van heftige reacties na een behandeling zijn daar het gevolg van. Luister dus altijd naar je lichaam en laat je klysma sessie verlopen zoals jouw darm dat aangeeft: het is geen wedstrijd..

Wat gebeurt er met de darmflora als je een klysma hebt genomen?

Wees gerust, ondanks diverse berichten op internet heeft onderzoek uitgewezen dat je de darmflora met een rustige klysma of colon hydrotherapie behandeling niet zomaar weg kan spoelen. Dat zou ook vreemd zijn, daar het in de darm überhaupt voor het grootste gedeelte een hele vloeibare inhoud betreft. De darmflora is voortdurend in vernieuwing, het grootste deel houdt zich stevig vast aan de darmwand. De darmflora bouwt dus voortdurend weer op al naar gelang het voedingsaanbod in de dikke darm: reden te meer om goed op je voeding te letten. De darmflora is dol op de onverteerbare vezels ook wel prebiotica genoemd. In de appendix blijkt zich een geheugen / voorraad te bevinden voor je eigen darmflora. Door darmreiniging treedt zelfs een verbetering op van de darmflora door de hydratatie & de verbetering van het darmmilieu.

Wat is een darmdysbiose?

Dysbiose is een verstoring van het evenwicht in de darm. Hierdoor blijven afvalstoffen te lang in de darmen en ontstaat er gisting of rotting. Dit veroorzaakt weer een overmaat aan gassen van verkeerde bacterien, schimmels en andere giftige stoffen die door de lever verwerkt moeten worden en door de nieren moeten worden uitgescheiden. Door een slechte vertering worden deze organen dan ook extra belast. Het gevolg is zelfvergiftiging en een afname van de weerstand, omdat deze voor 80% bepaald wordt door een goed functioneren van de darmen. Regelmatig een klysma doen, helpt je darm in de beste conditie te blijven. (en natuurlijk minstens zo belangrijk: goede voeding, vervulling, relaxen, voldoende slaap etc)

Wat is de oorzaak van darmdysbiose?

Het antwoord is: de huidige gedenatureerde voeding (zeer bewerkte voeding, uitgeputte bodem, bestrijdingsmiddelen, milieu verontreiniging etc), stress, overmatige eiwitconsumptie, gehaast eten, allerlei toxines, bepaalde medicijnen, gebrek aan beweging enzovoort.

Wie heeft er baat bij Colon Hydrotherapie / klysma?

Een gezonde darm vormt de basis voor een goede gezondheid van lichaam en geest. Darmvervuiling wordt met vele aandoeningen in verband gebracht. Voorbeelden zijn: moeheid, migraine, hypoglycemie, menstruatieklachten, chronische verstopping, huidklachten (droge huid, acne, psoriasis,eczeem), diarree, diverticulitis, hooikoorts, chronische keel- neus- en oorklachten, slechte adem, candida, schildklierklachten, reuma, hoge bloeddruk poliartritis, depressie, allergieën, concentratievermindering.

Hoe maak je je klysma schoon na gebruik?

Na gebruik spoel je de set schoon met lauwwarm water. De ingebrachte canule kun je met zeep of alcohol schoonmaken. Het is belangrijk om de slang goed uit te hangen en te laten drogen, voor je het weer opbergt. Doe je vaak een koffie inloop, dan kun je af en toe de set laten weken met lauwwarme witte azijn om aanslag van de koffie te voorkomen.

Hoeveel water moet ik gebruiken?

Dat hangt af van het doel van je klysma. Wil je de darm reinigen tijdens een detox of eliminatie gebruik dan totaal niet meer dan 1500 ml water. Het kan zijn dat je tussentijds ene toiletstop moet maken. Als er een ‘vol gevoel’ is, of een aantrekking van de sluitspier, dan kan de toevoer van de vloeistof gestopt worden. Als dit gevoel weer wegtrekt, kan er weer wat water bijlopen. Trekt het niet weg, ga dan naar het toilet en start daarna de klysma opnieuw. je kutn ook een retentie klysma doen, lees daarover meer bij dat onderwerp