Leaky Gut

Leaky gut syndroom, oftewel een lekke darm, is de eenvoudige benaming voor toename van de doorlaatbaarheid van de darmwand. Er ontstaan als het ware ‘gaatjes’ in de darmwand. Normaal gesproken wordt de darm door bestuurbare verbindingen gecontroleerd dichtgehouden. En alleen wat meer open gezet als er nuttige zaken opgenomen mogen worden in het lichaam. Deze verbindingen noem je: tight junctions.  Wanneer deze tight junctions dus verbroken worden, gaan de cellen wijken en kunnen ook grotere bestanddelen van de darminhoud de darmwand passeren en via het bloed, in je lichaam geraken. Denk aan eiwitten of stukken van eiwitten of bacteriën en virussen, gifstoffen enzovoort. Er kunnen heftige immunologische reacties van ons immuunsysteem ontstaan op deze onverteerde voedingsstoffen.

Heb je dus klachten die bij leaky gut passen, zoals: vage buikklachten, afwisselend dunnere ontlasting (diarree) of brijige ontlasting tot te harde ontlasting (obstipatie) en / of door de prikkeling op het immuunsysteem ook allergische reacties, allergieën, voeding intoleranties, huid-, luchtweg- en sinusproblemen, dan is het zinvol de doorlaatbaarheid van je darmwand te testen en zo nodig te repareren. 

Onder de producten lees je meer informatie over leaky gut 


Het biologische Leaky Gut Poeder bevat 50% Marsmallow en 50% Slippery Elm: dit zijn veel gebruikte kruiden bij een leaky gut of om de darmwand te beschermen of te herstellen.

Leaky Gut Tinctuur

€ 7,50

Leaky Gut Tinctuur

€ 7,50

De Leaky Gut Tinctuur bevat 50% Marsmallow en 50% Slippery Elm: dit zijn veel gebruikte kruiden om de darmwand te beschermen en bij een leaky gut.

Test om erachter te komen of de doorlaarbaarheid van je darmwand in orde is. een te hoge zonuline waarde wijst op een te doorlaatbare darmwand, ook wel leaky gut of lekke / lekkende darm genoemd. 


Wat is een leaky gut?

Leaky gut syndroom, oftewel een lekke darm, is de eenvoudige benaming voor toename van de doorlaatbaarheid van de darmwand (permeabiliteit van de intestinale mucosa). Er ontstaan als het ware ‘gaten’ in de darmwand. Wanneer deze tight junctions dus verbroken worden, gaan de cellen wijken en kunnen ook grotere bestanddelen van de darminhoud de darmwand passeren en het bloed bereiken. Denk aan eiwitten of stukken van eiwitten of bacteriën en virussen, gifstoffen etc. Er kunnen heftige immunologische reacties van ons immuunsysteem ontstaan op deze onverteerde voedingsstoffen.

Wat merk je van een leaky gut?

Van een leaky gut syndroom kun je weinig merken. Mogelijk omdat je niet beter weet en van kinds af aan al klachten of vage buikpijnklachten hebt gehad, zoals afwisselend dunnere ontlasting (diarree) of brijige ontlasting tot te harde ontlasting (obstipatie).

Maar je kunt ook maag- en darmklachten hebben, zoals: zuurbranden, prikkelbare darmsyndroom (PDS) of andere buikklachten. Door de prikkeling op het immuunsysteem komen de volgende klachten veel voor bij een leaky gut / lekke darm: allergische reacties, allergieën, voeding intoleranties, huid, luchtweg en sinus problemen.

Wat is zonuline?

De darmwand is aan de binnenkant bekleed met een laag cellen, die stevig tegen elkaar aanzitten. Ze zitten met stevige verbindingen aan elkaar vast, die verbindingen heten: de tight junctions. Zonuline is een eiwit achtige stof die de ruimten tussen die cellen opent. Stijgen de zonuline spiegels te veel, dan worden de verbindingen dus verbroken en is een lekke darm ontstaan: met alle narigheid en voedselintoleranties van dien. Reden van stijging van de zonuline spiegels zijn onder andere verkeerde darmbacteriën en gluten.

Leaky gut / lekke darm test: zonuline

Door zonuline te meten, kan uitsluitsel verkregen worden over de achterliggende oorzaak van de darmklachten of allergische klachten.

Gratis natuurgeneeskundig advies bij de uitslag.