Koffieklysma

Waarom een koffieklysma? 

Meteen na het koffieklysma treedt er een grote ontlasting voor de lever en het bloedvatstelsel op. Het is een van de snelste manieren om je lichaam en lever van afvalstoffen te ontdoen. De koffie die voor het klysma gebruikt wordt, wordt op een specifieke manier klaargemaakt. Zie onderaan het recept. Door de manier van bereiden blijven precies die stoffen hoog aanwezig die voor het gewenste effect zorgen. Het palmitinezuur in koffie stimuleert het enzym gluthation s transferase tot een toename van 600%-700% van deze activiteit! Dit enzym kan vrije radicalen conjugeren: Dat betekent dat het kanker verwekkende stoffen ontgift en vrije radicalen vangt die anders celschade zouden veroorzaken- zodat de galblaas deze kan uitscheiden.

Koffie bevat diverse andere bestanddelen die voor het positieve effect zorgen van een koffieklysma. De overgebleven cafeïne heeft een pijnstillende, opwekkende en krampwerende werking. Theobromine en theophylline verwijden de lever en galkanalen en verhogen de galstroom.

Er zijn weinig mensen die de koffie klysma’s niet verdragen. Koffieallergie is zeer zeldzaam.  Overleg als er zich problemen voordoen.

Koffie klysma’s kunnen volgens klassiek Gerson recept met gebrande koffie worden gedaan, maar ook met  ongebrande – groene- koffie.

Koffie opname in de lever

Koffie opname in de lever

Hoe werkt een koffie klysma in het lichaam? 

Elke 3 minuten passeert al het bloed van het menselijk lichaam de lever. Tijdens het inhouden van het koffieklysma gedurende 12-15 minuten, is het dus mogelijk om al het bloed 4 tot 5 keer te zuiveren. Langer inhouden is niet aan te raden.

Bij de meeste aandoeningen is de lever aan deblokkering, reparatie en ontlasting toe. Het regelmatig toepassen van een koffieklysma is daar een grote hulp bij.

   Biologische gebrande hele koffiebonen, 1000 gram

 Groene koffie voor klysma  Biologische groene koffie gemalen, 250 gram
 elektrische koffiemolen Elektrische koffiemolen DeLonghi met instelbare maling (grof / medium / fijn)

Wat voor koffie heb ik nodig? 

Gebruik biologische koffie. Kun je zelf je hele koffie bonen malen, dan heeft dat de voorkeur want:

 • dan is het vers
 • en je kunt voor medium maling kiezen.

Dus géén namaakkoffie, geen kruidenkoffie, geen cichorei, maar koffie waar de cafeïne nog inzit.

Recept koffie klysma 

 • Breng een  halve liter water aan de kook
 • Doe 22 gram = 3 grote eetlepels  koffie erin
 • Laat 3 minuten koken zonder deksel
 • Laat dit daarna 15 minuten MET deksel erop trekken op een lage vlam met een warmhoudplaatje eronder
 • Filter het door een oude schone theedoek in een zeef (gaat het snelste)
 • Vul het vlak voor gebruik aan met water tot 950 ml totaal, zodat de temperatuur precies op lichaamstemperatuur komt (Tip: gebruik een wijnthermometer)
 • De lauwe koffieoplossing (37 graden)  is nu klaar voor gebruik
 • De vloeistof kan 48 uur in de koelkast bewaard worden.

 

De koffie inloop

Giet de koffie in de klysma zak (zorg ervoor dat het kraantje dicht is!)

Zet er een bakje onder en open het kraantje: de buis zal zich nu vullen met koffiewater en de lucht kan eruit: de koffie die nu in het bakje gelopen is,  je eenvoudig weer in de klysma zak teruggieten.

Ga op je zij liggen met de knieën opgetrokken, dit is een gemakkelijke houding om de canule in te brengen. De canule moet ingevet worden.

Houd het uiteinde van de canule tegen de anus en wacht tot de anus zich ontspant alvorens de canule in te brengen.

Je doet het kraantje open en laat de vloeistof rustig inlopen. Doel is een liter koffie liefst 12-15 minuten in te houden zodat er diverse cycli langs de lever van het bloed gemaakt worden.

Rustige, diepe buikademhaling bevordert de inloop en de opname van het klysma.

Bij drang de klysma onderbreken en het op het toilet de koffie en darminhoud laten weglopen. Is het lastig een liter koffie in te houden, start dan met 500 ml of nog minder: na verloop van tijd zal het gemakkelijker gaan!

Blijft het lastig, dan kun je een deel van het water door kamille thee vervangen.

Neem het klysma liefst ‘s morgens na de stoelgang , omdat ‘s avonds de klysma opwekkend kan werken. Zorg dat niemand kan storen.

 

Dosering 

Begin de eerste keer met 320 ml (een derde van het recept) en wanneer het vlot gaat kun je gerust tot het originele recept van 950 ml gaan. Eventueel kan voor en na de koffieklysma een kleine waterklysma van bijvoorbeeld 400 ml genomen worden, met name als er sprake is van verstopping.

 

Verse sappen: 

Officieel geldt de regel dat per 950 ml koffieklysma er 3 vers geperste sappen genomen worden: je mag deze verdelen over de dag / week. Neem je dus 1x per week een koffieklysma, dan neem je liefst ook elke week totaal 3 vers geperste sappen. Neem je elke dag een koffie klysma, dan neem je elke dag ook 3 vers geperste sappen. Dit is nodig om het lichaam ruim te voorzien van gereedschap om het gehele ontgiftingsproces goed te begeleiden en mogelijk te maken.

 1. Vers geperste sinaasappelsap/grapefruitsap 220 ml met 150 ml water. Verdraag je citrus fruit niet goed, of heb je bij fruit sap snel last van een te hoog bloedsuiker neem dan in plaats van deze sap een groentesap extra.
 2. Vers geperste groentesap: een appel EN (alle) groene bladgroente, komkommer, rode kool, groene paprika, bleekselderij, tarwegras enzovoort. Eventueel mag een groene smoothie ook als groene sap geteld worden.
 3. Vers geperst wortel- of wortel-appel sap OF nog een groene sap voor mensen die snel last hebben van een ontregelde bloedsuikerspiegel.

 

OF: als je geen slowjuicer / sapmachine in huis hebt:

 1. Een vers geperst sinaasappelsap/grapefruitsap 200 ml met 150 ml water
 2. Een groene smoothie met veel groene bladgroente (dus bitter)
 3. 1-2 x 250 ml water met daarin een dessertlepel spirulina / chlorella / tarwegras poeder of een mengsel daarvan.

Groene Koffie

Groene koffie is gemaakt van ongebrande onbespoten arabica koffiebonen uit Peru. Ongebrande koffie wordt veel toegepast voor het bereiden van een koffie-klysma, maar wordt ook gezien als een gezonde drank. Het is rijk aan chlorogeen- en cafeïne zuur: twee krachtige antioxidanten. Tevens bevat groene koffie sporenelementen zoals mangaan, ijzer, zink en koper. De bonen zijn ambachtelijk gedroogd op lage temperatuur zodat de inhoudsstoffen bewaard zijn gebleven.

Groene ongebrande koffie bevat een hoger gehalte aan cafeïne en een hoger gehalte aan palmitine zuur dan gebrande koffie. Het is dus soms even zoeken welke soort koffie (de gebrande of de groene) voor jou het beste effect heeft. De klassieke Gerson koffie klysma wordt gemaakt met gebrande koffie, medium grind.

Toch zweren veel mensen bij juist een groene koffie klysma. Ten eerste is het een minder bewerkt product. De positieve werking van de koffie klysma, is naar mijn idee, bij beide soorten gelijk. Het is vooral de dosering waar je individueel je maatwerk in moet zoeken. Meer lees je hier

Probiotica:

Om de kolonisatie van de goede darmflora te stimuleren kan de avond na de koffieklysma een dosering probiotica ingenomen worden.