OMEGA 3 / 6 RATIO VETZUUR BALANS TEST
De bekendste omega-3-vetzuren zijn:
- alfa-linoleenzuur (ALA)
- eicosapentaeenzuur (EPA) en
- docosahexaeenzuur (DHA).
De meeste mensen kennen omega 3 vetzuren vooral onder de naam: visolie. Vette vis bevat inderdaad omega-3 vetzuren: EPA en DHA, de dierlijke vorm. Ook in zaden zoals lijnzaad, komen omega-3 vetzuren voor. Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren als ALA, de plantaardige soort: deze moet eerst nog omgezet worden in EPA en DHA. De meeste mensen kunnen zelf omega-3 (EPA en DHA) aanmaken uit ALA. Echter: niet iedereen kan dat EN de omzetting verloopt zeer traag.
Gelukkig bestaat er nog een andere niet dierlijke vorm van omega-3: namelijk uit algen! Algen bevatten wel de EPA en DHA vorm: een mooie oplossing!
Wat doet omega-3 voor je lichaam?
Omega 3-vetzuren zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam, net als vitaminen, mineralen en bepaalde aminozuren, niet zelf kan maken maar wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo helpen omega-3-vetzuren het lichaam op de volgende manieren:
- goed voor de lichamelijke en geestelijke conditie van jong tot oud
- bevordert het natuurlijke afweersysteem
- essentieel voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen
- voor een goede zenuwgeleiding
- belangrijk voor leervermogen, cognitie (ADHD, autisme, dementie)
- ondersteunt bij veroudering van het oog
- voor een goede geestelijke balans
- voor schone en soepele bloedvaten (hart!)
- voor een goede hartfunctie en een regelmatige hartslag
- gunstig voor de bloeddruk
- voor soepele gewrichten en sterke botten
- ondersteunt de glucose- en vetstofwisseling
- ontstekingsremmend
De Omega-3 /6 vetzuurbalans test
Deze test geeft een juiste indicatie van de hoeveelheid EPA en DHA in je lichaam en duidt die aan door middel van het percentage van de totale hoeveelheid vetzuren in je rode bloedcellen. De test omvat een vetzuurprofiel van 24 vetzuren.
Een hs-omega 3 index van 8% of hoger is een ideaal streefdoel voor een goede algemene gezondheid.
Als je omega 3 index slechts 4% of nog lager is, moet je je voedingsgewoonten dringend veranderen. Het geeft aan dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten loopt. Daarnaast zijn ontstekingsziekten zoals rheuma en auto-imuunziekten ook geassocieerd met zowel een verkeerde ratio tussen omega 3 en omega 6 en als een te laag omega 3. De test meet beide waarden.
Deze test betreft een bloedtest (vinger) en is dus ook heel geschikt voor kinderen.
Let ook op het evenwicht tussen Omega-3 en Omega-6.
We eten gemakkelijk veel te veel omega 6 vetzuren uit vlees, zuivelproducten en plantaardige oliën zoals saffloer-, zonnebloem-, maïs-, sesam- en arachideolie. Daardoor ontstaat een ongunstige ratio tussen omega 3 en omega 6. Een ratio van 15:1 komt vaak voor in het westerse dieet. En wordt als een trigger gezien voor hart en vaatziekten, ontstekingsziekten en auto-immuun aandoeningen.
Door minder omega 6 en meer omega 3 te consumeren, kun je het optimale 5:1 tot 2:1 evenwicht bereiken en afgeraken van de ongunstige 15:1 ratio.
De omega 3 index test meet ook de ratio tussen omega 3 en omega 6.
Risicogroepen omega-3 tekort
- Vegetariërs, veganisten, raw food
- Mensen zonder galblaas (operatie)
- Mensen met ADHD
- Autisme
- Dementie
- Ontstekingsziekten (reuma, colitis ulcerosa etc etc)
- Hart- en vaataandoeningen (in de familie of voorgeschiedenis)
![]() |
Shop: omega 3-6 vetzuur balans test |